Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.11.2009.
16:54
Vestionline A

Ko su najuticajniji muslimani u svetu?

Knjiga pod naslovom “500 najuticajnijih muslimana u svetu za 2009. godinu” na prvom mestu promoviše „top listu od 50“ muslimana čiji se uticaj može osetiti u međunarodnom kontekstu. Vođa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić nalazi se na 39. mestu liste najuticajnijih muslimana.

Da bi se shvatila vrednost selekcije 50 najuticajnijih muslimana u svetu dovoljno je spomenuti imena kao što su saudijski kralj Abdulah bin Ali Saud, koji je na prvom mestu, jordanski kralj Abdulah i marokanski kralj Muhammed VI, zatim državnici kao što su turski premijer Redžep Erdoan, zatim duhovni autoriteti kao što su ajatullah Ali Hamenei, šejh Jusuf Karadavi, ajatulah Husein Sistani, te egipatski muftija Ali Džuma i mnogi drugi.

 

Mustafa Cerić na 39. mestu

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić opisan je kao “zvezda vodilja za islam u Evropi i vodeća ličnost u Bosni i Hercegovini” i "jedan od najuticajnijih muslimanskih vođa danas”.

 

U obrazloženju za izbor na top listu 50 najuticajnijih muslimana reisu-l-uleme Cerića naročito se ističe Deklaracija evropskih muslimana, koju je napisao 2006. Nadalje, reisu-l-ulema Cerić se smatra "zagovornikom međukulturnog dijaloga" i osobom koja je 2009., uprkos upozorenjima o mogućim nasilnim demostracijama, otišla u Srbiju i govorila u Tutinu o potrebi Bošnjaka i Srba da žive zajedno.

Na top listi 50 najuticajnijih muslimana istaknute su tri vrste ličnosti: kraljevi, duhovni učitelji i medijski edukatori. Bez obzira na to što njihov uticaj proizilazi iz različitih područja, svima je zajedničko to da imaju značajan utjicaj na veliki broj ljudi.

Urednici u uvodu knjige navode da je uticaj u islamskom svetu specijalan u određenom kontekstu jer ne postoji jasna hijerarhija kako bi se prepoznao vođa, kao što je patrijarh za pravoslavne hrišćane ili papa za katolike.

Nakon isticanja 50 najuticajnijih osoba, dolaze imena 450 muslimana iz sveta podeljenih u 15 kategorija: učenjaci, političari, administratori, tradicionalisti, propovednici, žene, mladi, filantropisti, ljudi zaslužni za razvoj u nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi, radikali, međunarodne islamske organizacije i pitanja današnjice.

Urednici navode da je cilj knjige da se pomogne čitaocu u razumevanju različitih načina na koje islam i muslimani utiču na svet.

Ono što je značajno za ovu knjigu jeste to da su glavni urednici dva svetski poznata profesora s Džordžtaun univerziteta u Vašingtonu Džon Esposito i Ibrahim Kalin.

Oni ovu knjigu predstavljaju kao prvu u godišnjem prikazu glavnih muslimanskih ličnosti u svetu u nadi da će postati norma i da će se nastaviti ova vrsta izbora najuticajnijih muslimana u svetu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online