Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.10.2010.
13:36
Tanjug A

Sarkozi preti demonstrantima!

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izdao naređenje da se odblokiraju sva skladišta goriva koja još drže učesnici protesta protiv penzionih reformi. Demonstranti pod blokadom drže i nekoliko aerodroma.

 

Kamiondžije umesto da prevoze benzin blokirale prilaze postrojenjima 
 

Zbog blokade skaldišta ugrožena je snabdevenost zemlje gorivom a ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe je dodatno zapretio da će poslati specijalne policijske jedinice da spreče moguće nasilje i rušilačke akcije učesnika protesta, javlja AP.

Ortefe je jutros izjavio da su sinoć uspešno deblokirana skladišta u Rošelu, Donžu i Le Mansu, tako da je omogućena distribucija, kako je rekao, "miliona litara goriva".

Međutim, na jugu Francuske je od noćas pod blokadom i veliko skladište goriva u Trapilu, odakle se snadevaju civilni i vojni aerodromi, uključujući i vojne baze snage NATO.

Za danas je bilo planirano izglasavanje u Senatu predloga reformi penzionog sistema, ali je ono odloženo "za kasnije tokom sedmice", objavili su francuski mediji.

Zbog toga se očekuju još masovniji protesti širom Francuske.

Situacija u zemlji je veoma teška, jer su u štrajku prevoznici i ne rade rafinerije i benzinske pumpe. Tokom noći vlada je uputila nalog policiji da deblokira tri najveća skladišta goriva koja su bila u blokadi zbog barikada demonstranata, javila je agencija Rojters.

Na jugu Francuske je od noćas pod blokadom i veliko skladište goriva u Trapilu odakle se snadevaju civilni i vojni aerodromi, uključujući i vojne baze snaga NATO.

Predstavnici sindikata CGT, koji su organizovali blokadu, tvrde da ih je policija upozorila da će upotrebiti zakonske mere da ih "raščisiti", javlja Rojters.

Oko tri miliona Francuza izašlo na ulice
 

Francuski premijer Fransoa Fijon objavio je plan o okončavanju nestašice goriva u roku od četiri-pet dana i pozvao velike naftne kompanije da obavezne rezerve podele benzinskim stanicama širom zemlje.

Iz Ministarstva energije je saopšteno da je bez goriva ostalo oko 4.000 benzinskih pumpi od 13.000 koliko ih ima u Francuskoj. Francuzi, pak, veruju da je ta brojka veća, podstaknuti jučerašnjim različitim saopštenjima sindikata i policije o broju učesnika protesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je u utorak na ulicama širom Francuske bilo 1,1 miliona ljudi, a sindikat CGT je naveo triput veću brojku od 3,5 miliona demonstranata. Razlikuju se i podaci o broju učesnika protesta u glavnom gradu Parizu - sindikati tvrde da je bilo 330.000 demonstranata, a policija svega 60.000.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi apelovao je da se situacija smiri, ali je istovremeno naglasio da će inisistirati da se ozakoni planirana reforma penzinog sistema. Uprkos apelu, Francuzi za danas najavljuju još masovnija okupljanja članova brojnih sindikata raznih stuka, kao i najstarijih Francuza penzionera i mladih srednjošolaca i studenata.

Učenici iz Marseja podržavaju bake i deke


Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da je nastavu obustavilo 379 srednjih škola od kojih je velik broj pod blokadom učenika. To je najveći broj škola u štrajku od septembra kada su intenzivirani protesti, javila je BBC.

Juče je ispred jedne srednje škole u predgrađu Pariza policija zasuta kamenicama koje su bacali učenici, na šta je odgovoreno suzavcem. Nereda je bilo i u još nekoliko gradova Francuske gde su demonstranti palili automobilske gume i gađali policiju raznim predmetima.

Neredima i demonstracijama Francuzi žele da spreče Senat da izglasa zakon o reformi penzionog sistema prema kome se starosna granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 podiže na 62 godine. Pored toga oaj zakon predviđa da isplata pune penzije počne tek kada penzioner napuni 67 godina.

Sve je veća podrška javnosti demonstrantima. Najnovije ankete pokazuju da 71 odsto Francuza podržava proteste protiv penzione reforme, dok su istraživanja urađena 15. i 16. oktobra pokazivala podršku od jedva 30 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online