Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.10.2010.
21:23
Tanjug A

EU i SE: Svete, ukini smrtnu kaznu!

Evropska unija i Savet Evrope zatražili su, povodom predstojećeg evropskog i svetskog Dana protiv smrtne kazne - 10. oktobra, da ova "surova" praksa bude ukinuta na celom svetu, bez obzira na okolnosti.

"Smrtna kazna je surova i neljudska, ona skrnavi ljudsko dostojanstvo i osnovna ljudska prava na kojim se zasnivaju naše dve organizacije", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i Saveta Evrope.

Nema nazad...


Ove dve organizacije upozoravaju da nijedan pravosudni sistem nije nepogrešiv i da je, u slučaju smrtne kazne, eventualnu počinjenu nepravdu nemoguće ispraviti.


Zbog ovoga, moramo nastaviti da objašnjavamo zbog čega je smrtna kazna pogrešna i zbog čega buduće generacije zaslužuju da žive u svetu oslobođenom ovog vida kažnjavanja, dodaje se u saopštenju.


Iako smrtna kazna nije de jure ukinuta na čitavom evropskom prostoru, nijedna od članica EU ili Saveta Evrope nije od 1997. godine primenila ovaj vid kažnjavanja, a posebno se pozdravlja činjenica da je Ustavni sud Ruske Federacije doneo odluku prema kojoj se smrtna kazna ne može izreći niti primeniti ni u jednom slučaju u toj državi.

Belorusija jedina u Evropi

 

Jedina država u Evropi koja još uvek praktikuje smrtnu kaznu jeste Belorusija, i ove dve organizacije ponovile su poziv Minsku da prekine sa tom praksom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton takođe je, u zasebnom saopštenju, osudila izvršavanje smrtne kazne u mnogim svetskim državama, ali je ukazala na činjenicu da se broj država u kojima je ova praksa obustavljena sve veći.

"Ohrabrujuće je što je ogromna većina država ukinula smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu ili praksi. Ipak, još ima prostora za napredak i svaka izvršena smrtna kazna je jedna smrtna kazna previše.

Prednjače SAD, Iran...


Smrtna kazna praktikuje se danas u 58 država, ali je ovaj vid kažnjavanja u protekloj godini upotrebljen u samo 18 država, među kojima po broju pogubljenja prednjače Kina, Iran, Irak, Saudijska Arabija i SAD.

Zato sam rad na ukidanju smrtne kazne postavila kao lični prioritet", navela je Eštonova.

Uprkos činjenici da je ovaj vid kažnjavanja ukinut u čak dve trećine, odnosno 139 država, samo prošle godine izvršeno je 5.679 pogubljenja.


Ovaj broj za nijansu je manji od 5.735 pogubljenja u 2008, odnosno 5.851 pogubljenja u 2007.


Broj država koje su potpuno, i u zakonodavstvu i u praksi, ukinule smrtnu kaznu između 1993. i 2009. povećao se sa 55 na 97.


Moratorijum na smrtnu kaznu ili je u praksi ne primenjuju ima 139 država. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online