Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.10.2010.
22:04
Tanjug A

Bundestag podržava kandidaturu Srbije

Nemački Bundestag pozvao je Vladu da na predstojećoj sednici Saveta ministara EU, 25. oktobra, podrži zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata i založio se za započinjanje pregovora o prijemu Srbije u članstvo EU, javila je agencija APA.

Nemački Bundestag pozvao je Vladu da na predstojećoj sednici Saveta ministara EU, 25. oktobra
 

Tokom diskusije, u kojoj su se sve partije u donjem domu nemačkog parlamenta izjasnile za dalju podršku Srbiji na putu ka EU, pojedine stranke iznele su mišljenje da se od Srbije ne sme zahtevati da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali da se o svim spornim pitanjima mora otvoreno govoriti.


Bundestag se na sednici, na kojoj se raspravljalo o predlozima liberala i demohrišćana o zahtevu Srbije za ulazak u EU, založio da bude "osiguran dalji napredak na putu priznanja Kosova pre formalnog početka pregovora".


"Srbija, u međuvremenu, po pitanju Kosova, ide na saradnju sa EU umesto konfrontacije. Zemlja se time jasno uputila u pravcu proevropskog delovanja", naglašeno je u obrazloženju Bundestaga.


Tomas Nord iz partije Levice rekao je, tokom rasprave, da se "od Srbije ne sme tražiti da prizna Kosovo kao nezavisnu državu''. On je ocenio perspektivu pristupa Srbije EU šansom da se "stari konflikt trajno okonča".


Marije Luize Bek, ekspert za jugoistočnu Evropu partije Zelenih, rekla je da je dobro da se Srbiji još više otvore vrata za pristup EU, uz ocenu da će put u EU biti dugačak.

Ona je zahtevala da se problemi s kojima se Srbija suočava otvoreno tretiraju, a kao jedan od njih navela je pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.


''To što u jednoj zemlji od 7,5 miliona ljudi ne mogu biti pronađena dvojica optuženih za ratne zločine, dovodi u pitanje zrelost policije i pravosuđa'', rekla je Bek.
Bek je zahtevala regionalni pogled na zapadni Balkan.


Ekspert za jugoistočnu Evropu iz nemačkih liberala Rajner Štiner je rekao da je važno da sa pristupom Srbije u EU, u EU ne uđu i nerešeni problemi. ''Iskustva kao što je spor oko granice između Slovenije i Hrvatske moraju biti izbegnuta'', rekao je Štiner.


I Ginter Gloser iz Socijaldemorkatske partije Nemačke je rekao da značajni razvoj u Srbiji zaslužuju priznanje, ali i zahtevao još uverljiviju saradnju sa Hagom.


On je rekao da stepen korupcije u Srbiji veliki i da pred tim EU ne može zatvoriti oči, u čemu je dobio podršku demohrišćana, iz bloka kancelara Angele Merkel.


Na sednici Bundestaga takođe je rečeno da je ''umor'' od proširenja EU povezan s negativnim iskustvima koja su sa sobom doneli prijem u Uniju Rumunije i Bugarske.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online