Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.10.2010.
13:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Amerika opet hapsi Srbe

Združenom akcijom federalne i imigracione policije četvorica Srba, kao što su "Vesti" juče javile, uhapšena su minule nedelje u Nevadi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neizvesnost: Mnogima prete deportacije
 

Reč je o Nikoli Manigodi, Vojislavu Laziću, Željku Novakoviću i Goranu Krkeljašu, koji su se u Las Vegasu nastanili sa porodicama posle građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Terete se da su u useljeničkim papirima prećutali, odnosno negirali pripadnost Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske, tokom ratnih operacija u Srebrenici.
 

- Prvi je uhapšen Manigoda u ponedeljak, zatim narednih dana ostali, jedan po jedan. Policija je sa nalogom za pretres i hapšenje, sa uperenim pištoljima upadala u njihove kuće ujutru do osam sati. Na zaprepašćenje iznenađenih ukućana, koji su se spremali da krenu na posao a deca u školu, vršena je premetačina i glave porodica odvodili su sa lisicama na rukama, ne dozvoljavajući im ni da se pozdrave sa decom i suprugama - ispričao je za "Vesti" Siniša Krkeljaš, Goranov sinovac.
 

U stanu Krklješa pokupili su porodične fotografije i neka lična dokumenta, kao i kućni telefonski adresar sa brojevima telefona familije, komšija i prijatelja.
 

Srbi nisu stranci u RS

S obzirom na to da se u aplikaciji za useljenje u SAD postavlja pitanje o učešću u stranoj vojsci, advokat Robert Bob Pavić iz Čikaga uspeo je da na Floridi oslobodi odgovornosti nekoliko Srba uz obrazloženje da za njih kao Srbe Vojska Repubklike Srpske nije bila strana vojska.

- Nakon ove akcije u Las Vegasu strahuju sad i porodice Veljka Zoletića i Marka Lakića pošto su njih dvojicu pre godinu dana ispitivali, ali nisu bili privođeni - kaže Siniša Krkeljaš.
 

Prema njegovim rečima, Novaković i Krkeljaš su poreklom iz Zenice, Lazić iz Tuzle, Manigoda iz Konjica, a svi imaju legalne useljeničke papire.
 

- Njih četvorica su u pritvoru. Niko im se još nije obratio ni od policije ni od imigracionih vlasti, osim što im je rečeno da će pred sudiju biti izvođeni jedan po jedan u prvoj polovini oktobra - dodaje Siniša, inače američki državljanin.
 

O ovom slučaju, kako je "Vestima" rekao Nikša Nikodinović iz Arizone, inače delegat u Skupštini dijaspore, obavešten je i Desko Nikitović generalni konzul Srbije u Čikagu, i on preduzima sve što može iz svoje nadležnosti da se, kao i u nekim ranijim slučajevima, pomenuti Srbi puste iz pritvora i brane sa slobode, ako treba i uz novčanu kauciju iako ona u Americi doseže do 50.000 dolara.
 

Podsećanja radi, nakon što je Haški tribunal po svetu razaslao listu sa 11.000 ljudi koji su bili na platnom spisku Vojske Republike Srpske, od prvih privođenja 24 Srbina u Arizoni 2005. godine do danas je oko 50 srpskih imigranata, poreklom iz bivše BiH, hapšeno zbog prećutkivanja ili negiranja ratne prošlosti. Unazad pet godina, pored Arizone i Nevade, hapšeni su Srbi i u američkim saveznim državama: Juta, Florida, Oregon, Kolorado, Mičigen, Ilinois, Viskonsin i Severna Karolina. Neki od njih su deportovani da im se Sarajevu sudi za ratne zločine, nekolicina je u Americi oslobođena ili kažnjena uslovno zbog prećutkivanja pojedinih podataka u useljeničkim papirima, dok su neki proterani u zemlju koju su sami odabrali, uglavnom u Srbiju, a bilo je i slučajeva nagodbi o proterivanju uz uslov da optuženi vrati američko državljanstvo ako ga je stekao.
 

Srbe u Americi, kažu sagovornici "Vesti", uznemiruje i činjenica da, bez obzira na nacionalnost, sve izbeglice iz BiH su bili potencijalni vojnici tokom rata, ali su samo Srbi izdvojeni u nečemu što, kako napominju, podseća na čistku srpskih izbeglica. Osim toga, tretiraju ih kao teroriste iako se ni u jednoj od tih američkih optužnica ne pominju ratni zločini.
 

Na listi 300 imena

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažu srpske organizacije u Americi, akcijom Sekcije za ljudska prava i specijalnog tužilaštva (Human Rights and Special Prosecutions Section - HRSP), koja je osnovana marta 2010. američke imigracione vlasti imaju poimenični spisak od 125 bosanskih Srba čiji su useljenički papiri sporni, dok federalna policija ima listu od 300 srpskih useljenika koji će se naći na udaru imigracionih vlasti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.10.2010. 15:58
И даље американци шире лажи о тој Сребреници, па докле више с том пропагандом? Како вас само није срамота да лажете да се тамо догодио, такозвани, геноцид? Сваке године повећавају "број несталих" за 1000. Ове године је било 7000, следеће ће да буде 8000, а иначе кренуло се с причом од две или три хиљаде "несталих", колико се сећам. Па откуд онда тамо живи људи ако су скоро сви побијени?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online