Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.10.2010.
21:04
Tanjug A

Vilders: Branite se od islama

Nemačkoj je potrebna politička partija koja će je braniti od opasnosti koju predstavlja islam, izjavio je danas u Berlinu ultradesničarski holandski političar Gert Vilders, čiju su posetu Nemačkoj obeležili manji protesti levičara.

Zabrinut za sudbinu Evrope: Gert Vilders
 



"Nemačkoj je, takođe, potreban politički pokret koji brani nacionalni identitet zemlje. Politički identitet Nemačke, njen ekonomski uspeh je ugrožen islamom", poručio je Vilders u obraćanju publici od oko 500 ljudi u jednom hotelu u četvrti Tirgarten.


Vilders, lider antiislamističke Partije slobode, treće po snazi stranke u Holandiji, smatra da je "islam opasna politička ideologija za svakoga".

 

Vilders ulazi u holandsku vladu

 

Holandska Demohrišćanska partija je danas odlučila da sarađuje sa Partijom slobode, čiji članovi se protive islamu, čime je otvorena mogućnost za formiranje vlade, zajedno sa Narodnom strankom za slobodu i demokratiju. Tri partije najavile su da će ograničiti useljavanje u Holandiju i napraviti velike uštede u budžetu, javlja AP.
Većina od 5.000 učesnika konvencije Demohrišćanske partije je danas glasala za saradnju sa Partijom slobode, čiji lider Gert Vilders će se u ponedeljak naći pred sudom, zbog optužbe da je podsticao mržnju prema muslimanima.

Holandski političar je u Berlin došao na poziv Partije slobode koju je u septembru osnovao Rene Štadkevic, bivši član Hrišćanskih demokrata Angele Merkel, takođe kritičar islama, preneo je "Dojče vele".


Oko 80 levičara protestovalo je ispred zgrade hotela, noseći plakate "Berlin protiv nacista - naše je pravo da ih zaustavimo" i "Pošaljite Gerta Vildersa kući".


Vilders tvrdi da je islam totalitarna religija i zalaže se za zabranu burki i sprečavanje priliva imigranata iz muslimanskih zemalja.


Dve holandske partije desnog centra, koje su postigle dogovor o formiranju manjinske vlade, pre dva dana složile su se da zabrane nošenje burki u toj zemlji, što je jedan od ustupaka za dobijanje parlamentarne podrške Partije slobode.


Sporazum o formiranju manjinske holandske vlade postigli su lideri Narodne stranke za slobodu i demokratiju Mark Rute i Hrišćansko-demokratske stranke Maksim Ferhagen, a potrebno je još da dogovor o podršci ultradesničarske partije novoj vladi odobri kongres CDU na sastanku u subotu.


Vilders je u Holandiji optužen za podsticanje rasne mržnje i diskriminacije zbog opisa islama kao fašističke religije i pozivanja na zabranu Kurana.


Tužilaštvo u Jordanu optužilo je holandskog političara 2008. za nanošenje uvrede muslimanima u njegovom filmu "Fitna" u kome islam izjednačava sa nasiljem, a Kuran sa knjigom Adolfa Hitlera "Majn kampf".
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.10.2010. 01:41
Tito, stvorevši Jugoslaviju je stvorio ideju Evropske zajednice. On je govorio od Vardara pa do Triglava, a De Gaulle posle njega od Atlantika do Urala. Evropa Unija funkcioniše slično kao bivša Jugoslavija u nekoliko sličnim oblastima i pricipima : ekonomska međuzavisnost republika (država), zajednička ekonomska i socijalna politika, rotirajućeg predsedništva Unije, uvozne i izvozne kvote, pomoć bogatih manje razvijenim zemljama itd...Jedina razlika je bila u smislu što je vladao socijalizam u Jugi .Ako Evropa ide istim putem kao jugoslavija što se tiče njene političke, kulturne, socijalne i ekonomske organizacije, ićiće istim putem što se tiče teških problema i naravno raspada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online