Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.10.2010.
04:43 >> 10:53h
Tanjug A

Ekvador: Policija držala predsednika kao taoca

Pripadnici ekvadorske vojske oslobodili su predsednika Rafaela Koreu, koji je punih 12 sati bio blokiran u zgradi bolnice koju su opkolili policajci nezadovoljni zbog vladine odluke da im u okviru mera štednje ukine neke beneficije i obustavi unapređenja. Predsedni Korea našao se u bolnici jer su ga policajci povredili dok je pokušavao da razgovara sa njima.

Telohranitelji izvlače povređenog predsednika iz mase

Drama u Ekvadoru je počela kada je 47-godišnji predsednik Korea, koji je levičar i uživa popularnost u narodu, rešio da se direktno obrati nezadovoljnim policajcima na protestnom skupu.

Na predsednika je bačen kanister suzavca, koji je eksplodirao blizu njegove glave.

Dok su ga saradnici izvlačili iz mase, Korea je policajcima doviknuo "Ako hoćete da ubijete predsednika, evo, ubijte me". Posle napada predsednik je prebačen u bolnicu, a ubrzo su je opkolili policajci. 

Televizija je uživo emitovala snimke ispred bolnice, oko koje se čula pucnjava. U program se u jednom trenutku uključio i sam predsednik, koji je rekao da je u zemlji uvedeno vanredno stanje, pošto je opozicija uz pomoć dela policije i vojske pokušala da izvrši državni udar. Oko zgrade su se okupile i pristalice predsednika koje su se sukobile sa policijom.

"Kidnapovanog" predsednika je na kraju iz bolnice izvukla vojska i odvela do predsedničke palate. On se odatle obratio brojnim pristalicama, poručujući im da je ovo bio tužan dan za Ekvador.

"Verujte mi, kada sam oslobođen, rečeno mi je da je najmanje jedan policajac ubijen. Bio sam veoma tužan. Zaplakao sam. Ne od straha nego zbog toga što je prolivena ekvadorska krv. Želim da vam kažem da sam vam neizmerno zahvalan", rekao je Korea.

On je izrazio nadu da će ovaj događaj poslužiti kao opomena onima koji žele da izvrše promene i da "zaustave građansku revoluciju mimo izbora". "Sprečeni su zahvaljujući hiljadama ljudi koji su došli da me spasu", rekao je predsednik Ekvadora, prenosi BBC.

Crveni krst Ekvadora saopštio je da su prilikom intervencije vojske poginula dva policajca. U zemlji javni red trenutno obezbeđuje vojska, a građanske slobode su suspendovane, pri čemu vojnici smeju da vrše pretrese bez naloga, javila je agencija AP.


Pre intervencije vojske na oslobađanju predsenika Koree stotine pobunjenih pripadnika snaga reda zauzele su policijske objekte u glavnom gradu Kitu i drugim većim gradovima.

Pobuna policajaca u glavnom gradu Ekvadora

Neki od njih su postavili blokade na putevima, odsecajući tako prilaz prestonici.
Škole i mnoge radnje su zatvorene u Kitu, a ima izveštaja i o pljačkama i napadima na banke i supermarkete usled odsustva policije.


Na stotine sledbenika predsednika Koree okupilo se ispred narodne skupštine koju su zauzeli pobunjeni policajci.


Komandant ekvadorskih oružanih snaga general Ernesto Gonzales kasnije je, međutim, izrazio lojalnost Korei, u izjavi koju je prenosila državna TV.


General Gontales je pozvao "na ponovno uspostavljanje dijaloga, što je jedini način da se reše razlike".

Rafael Korea spašavao je živu glavu

Korea je za predsednika Ekvadora izabran 2006, obećavši "građansku revoluciju" i povećanu državnu kontrolu nad prirodnim resursima te latinoameričke države, kao i borbi protiv elite koja je korumpirana. Posle donošenja novog ustava, Korea je 2009. ponovo izabran za predsednika države.


Tokom ekonomskih previranja u Ekvadoru u deceniji pre dolaska Koree na vlast tri predsednika su svrgnuta sa vlasti u uličnim protestima.

POVEZANE VESTI

Petak 01.10.2010. 07:14
Cudnovato opet Vojna Baza koja nije dobro dosla i treba da napisti Ekvador. Ekvador prepun Amera evo slicno kao i u Srbiji, mislim da ovo Srbiji treba da bude neka pouka kako treba da postupe sa ILEGALNIM ljudima koji nisu pozeljni u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online