Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.09.2010.
14:00
E. V. A

Turska sprema agente za Balkan

Turska planira ozbiljno širenje uticaja na kompletnom području Jugoistočne Evrope, odakle bi mogla da kontroliše prilike i kretanja na celom Starom kontitentu. U tome je Turskoj glavni politički oslonac, bez sumnje, BiH i zato nikoga ne treba da čudi što njihova obaveštajna služba ubrzano traži agente koji dobro poznaju "bosanski jezik", mišljenje je političara i analitičara. Sudeći po pisanju turskog lista "Zeman", tamošnja obaveštajno-bezbednosna služba zapošljavaće pripadnike koji znaju bar jedan od 14 jezika, među kojima je i "bosanski".

Među jezicima koji se traže jesu: albanski, bugarski, makedonski, grčki, ruski, hebrejski, kurdski, jermenski, arapski, kineski, farsi, gruzijski i kurdski, pišu turski mediji. Oni navode da će Turska dati veliki značaj obaveštajnoj aktivnosti u određenim državama u regionu.

Turska hoće da istisne EU: Dževad Galijašević

Dževad Galijašević, predsednik Fonda za humanitarno pravo BiH i ekspert za terorizam, kaže da takve najave nedvosmisleno potvrđuju planove Turske da bude geopolitički dominantna sila na Balkanu.


- Upravo zato se među jezicima nalaze albanski, makedonski, bošnjački, ali i jezici s područja bivšeg SSSR. Turska ima planove, ali to nije Ataturkova sekularna Turska, već ona koja svakodnevno pravi nove kompromise sa islamistima. Rukovodstvo Turske, da bi pomerilo sebe u islamskom svetu, nalazi opravdanje za svoju islamizaciju. Nažalost, sve to odvija se uz znanje američke vlade i podršku Stejt departmenta - naveo je Galijašević.

Loša poruka za RS

 

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH, rekla je da je interesantno da se informacija "o turskim agentima" pojavila istovremeno kad je i Sadik Ahmetović najavio da će Ministarstvo bezbednosti BiH popunjavati kadrovima iz Srbije i Hrvatske.


- Ako je istina da Turska angažuje ljude koji govore jezik kojim se priča u BiH, pitanje je spremaju li se za neke obavještajne aktivnosti u ovoj zemlji. Ako je tako, onda je to loša poruka svima koji žive u RS jer znamo da simpatije te zemlje idu prema Bošnjacima - rekla je Majkićeva.


On je ukazao na to da Turska odnose na Balkanu želi da uspostavlja u odnosima sa Rusijom kako bi istisnula Evropsku uniju s ovih područja, ili barem minimizirala uticaj Brisela.


- Čak i ako EU formalno bude tu, neće moći da predvidi ili spreči nijednu krizu. Turska želi da tretira BiH kao zemlju u kojoj ima muslimana preko kojih može ispoljiti svoje aspiracije. To izaziva zabrinutost kod Srba i Hrvata. Rusija ne čini taj korak, ne vraća se obaveštajno na ovu teritoriju, iako jeste prisutna. Rusija više dolazi ekonomski i preko investicija želi snažnije da deluje na Balkanu - rekao je Galijašević.


On kaže da je obaveštajno prisustvo u nekoj zemlji uvek važno jer iza nje stoji službena politika.


- Područje obaveštajnog rada veoma je široko. Podrazumeva delovanje u sferi ekonomije, bezbednosnih službi na terenu, razmenu informacija i saradnju, ali i uticaj na političke krugove u zemlji. Kad se to sabere, zaključak je da se tada mogu izazivati ekscesne situacije u zemlji, nasilje, može se podsticati i finansirati sve što ostvaruje ciljeve Turske - istakao je Galijašević. 

Američka procena i podrška

 

Darko Trifunović

Darko Trifunović, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti, smatra da se Turska polako, ali sigurno vraća u igru na Balkanu, uz svesrdnu pomoć SAD, kao svojih najjačih i najvažnijih zaštitnika.


- Turci nezaustavljivo šire svoj uticaj na jugoistoku Evrope. Obaveštajni sektor tek je kap u moru turskih planova za ovaj deo, ali i kompletnu Evropu u budućnosti. Na ovaj korak SAD su se odlučile posle procene da je za njih, ali i za Evropu, prihvatljiviji turski radikalni islamizam u odnosu na saudijski - naveo je Trifunović.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.09.2010. 14:17
Да, а српског језика нема јер су се, очигледно, њихови агенти овде давно ушетали... а и стварно не знам који је то "босански језик"...
Sreda 29.09.2010. 16:46
"Srbija ima svoje ime a Tursko prezime!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online