Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2009.
14:36
T. Zečević - Vesti A

Ruski akademici: Gripom plaše narod

Vakcina protiv svinjskog gripa uzela je prve žrtve u svetu. U Nemačkoj i Kini zabeležena su dva smrtna slučaja koja su direktno povezana s vakcinacijom protiv gripa tipa A H1N1, a teško oboljenje perifernih nerava zabeleženo je kod jednog Francuza. U svetu je sve učenih ljudi, a među njima su i dvojica ruskih akademika, koji su otvoreno digli glas ne samo protiv ove vakcine, nego i protiv svetskih medija koji, kako kažu, histerično plaše narod smrtonosnim virusom, a u stvari rade za interese najvećih farmaceutskih kuća.

Akademik Vlasov

- Sredstva informisanja bez izuzetaka širenjem straha od svinjskog gripa ne spasavaju narod od opasnosti koja u stvari ne postoji, već na taj način glasila rade na pražnjenju polica apoteka koje prodaju lekove protiv svinjskog gripa. Histerično nas svakodnevno plaše od strašnog virusa s tobože veoma teškim tokom bolesti stvarajući tako sliku o ogromnoj smrtnoj opasnosti. A nje, ukoliko pogledate statističke podatke od prethodnih godina nema, ni smrtnost se ne uvećava - kaže direktor Instituta hemijske biologije i fundamentalne medicine i član Ruske akademije nauka profesor dr Valentin Vlasov.


Da bi svoju tezu o smišljenom plašenju čovečanstva od navodnog bauka svinjskog gripa zarad profita farmaceutskih kompanija potkrepio, akademik Vlasov podseća na atmosferu koja je pre nekoliko godina vladala pocodom ptičjeg gripa.

Dozirana panika
Da je reč o smišljenim manipulacijama radi koristi i vešto doziranoj panici najbolje se vidi na predlozima za preventivu protiv svinjskog gripa koja se ne razlikuje od pravila ponašanja u uslovima običnog sezonskog gripa. A to su izbegavanja mesta sa mnogo ljudi u ograničenom prostoru, izbegavati metro, gradski prevoz, poliklinike. Koristiti maramice za nos, redovno prati ruke nekoliko puta dnevno. Kad sve te preporuke dobro proučite, videćete da su iste i da važe i za jedan i za drugi grip. Tek tada čovek shvati zbog čega se seje strah od svinjskog gripa - kaže dr Vlasov.


- Pre nekoliko godina besnela je slična panika povodom ptičjeg gripa. Tada su na Zapadu stvorene ogromne rezerve farmaceutskih sredstava. U to vreme izašli su na tržište novi preparati, a najreklamiraniji je bio "tamiflu" preparat kompanije "ilad", čiji je suvlasnik tada bio Donald Ramsfeld, bivši američki ministar odbrane. Te nepotrošene ogromne količine lekova trebalo je spasti. Naišao je svinjski grip i propaganda je krenula. Najbolje i najproverenije sredstvo aktiviranja prodaje lekova je širenje informacija o pretnji za zdravlje i sam život i to se upravo radi danas na najbeskrupulozniji način. Da budem otvoren, ovi sadašnji krici o užasnom A H1N1 virusu nisu ništa više od običnog biznisa na običnom gripu - ističe akademik Valentin Vlasov.


I čuveni epidemiolog, profesor dr Sergej Kolenikov, član Ruske akademije nauka, ima jasan stav o novom virusu i kaže da je laboratorijski dokazano da je sezonski ili obični grip opasniji od svinjskog, ali da se histerija širi i panika diže zarad profita velikih nezakaživih farmaceutskih kompanija. U toj beskrupuloznoj borbi za profitom žrtve su istina i čovek.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online