Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
15:24
Tanjug A

Vatikanska banka oprala 23 miliona evra

Italijanska policija zaplenila 23 miliona evra od Vatikanske banke, zbog sumnje da nije primenjivala italijanske zakone protiv pranja novca. Vatikan je saopštio da je iznenađen i zaprepašćen.

Vatikanska banka sigurna unutar vatikanskih zidina

Rimski tužioci su juče pokrenuli istragu protiv čelnih ljudi Instituta za religijska dela (IOR), poznatijeg kao Vatikanska banka, predsednika Etorea Gotija Tedeskija i generalnog direktora Paola Kiprijanija, zbog sumnje da nisu poštovali italijanske zakone protiv pranja novca, javile su agencije pozivajući se na italijansku Ansu.

Finansijska policija je kao meru predostrožnosti zaplenila oko 23 miliona evra koje je IOR deponovao u najnovijim transakcijama: oko 20 miliona evra preko banke Morgan u Frankfurtu i Banke del Fućino i oko tri miliona evra banci Kredito Artiđano Spa čije je sedište u Milanu.


Sveta stolica je izrazila "zbunjenost i začuđenost" povodom pokretanja istrage, a osumnjičeni Tedeski tvrdi da je reč o "običnoj proceduralnoj grešci koja je iskorišćena za napad na Vatikan".


Reč je o normalnoj budžetskoj operaciji pomoću transfera sa jednih na druge račune vatikanske banke, izjavio je "prvi čovek" IOR u intervju italijanskom finansijskom dnevniku "Sole 24 ore". U intrevjuu državnoj televiziji RAI rekao je da je "ponižen i uvređen".


Italijanska štampa piše da više od godinu dana istražitelji prate tokove na milione evra preko vatikanske banke sumnjajući da se radi o pranju novca, ali da je banka odbijala da otkrije izvore novca.


Tedeski tvrdi da vatikanska banka poslednjih 10 meseci "prilagođava svoju internu proceduru sa međunarodnim standardima transparentnosti". Sveta stolica je u saopštenju izrazila "puno poverenje" u osumnjičene vodeće ljude IOR-a.


O finansijskim malverzacijama Vatikanske banke vođeno je do sada više istraga, posebno u periodu 80-ih godina. Među najpoznatijima je skandal iz 1982. koji je dobio međunarodne razmere pošto je Vatikanska banka doprinela bankrotstvu Banke Ambrosijano, u to vreme najveće privatne banke u Italiji, čiji je predsednik Roberto Kalvi iste godine pronađen obešen na jednom mostu u Londonu. Istraga je odbacila da je u pitanju samoubistvo što je dovelo do hapšenja pet osoba, među kojima je bio i jedan član italijanske mafije, a suđeno im je u Rimu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online