Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.09.2010.
19:33
Tanjug A

"J. Osetija može da računa na Rusiju"

Južna Osetija uvek može da računa na rusku pomoć i podršku, istakao je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, u čestitki upućenoj južnoosetijskom predsedniku Eduardu Kakojtiju povodom Dana formiranja te republike.

Dmitrij Medvedev

"Uveren sam da će bliski prijateljski odnosi naših država, zasnovanih na čvrstom pravnom temelju, i dalje uspešno da se razvijaju na dobrobit naroda Južne Osetije i Rusije, u interesu osiguranja bezbednosti i stabilnosti u regionu", istakao je Medvedev u čestitki koju je prenela pres služba Kremlja.


U čestitki je, između ostalog, naglašeno da su "za 20. godina koje su protekle od proglašenja državnog suvereniteta stanovnici Južne Osetije učinili mnogo za slobodan i samostalan razvoj svoje zemlje i prevladali surova iskušenja", prenela je ruska agencija Itar-Tass.


Medvedev je naveo da se težnja Južnih Osetina da žive u miru i da sami određuju svoju sudbinu u punoj meri danas realizuje i da se rešavaju pitanja socijalno-ekonomske obnove i jačanja demokratskih osnova državnog ustrojstva.

"To omogućuje sigurno kretanje putem formiranja efikasne savremene države", poručio je ruski predsednik.


Povodom tog praznika, predsednik Južne Osetije Eduard Kakojti je izjavio da je 20. septembar naročiti istorijski datum i praznik koji je zaslužen dugogodišnjom borbom, tokom koje je narod te otcepljene gruzijske autonomne oblasti iskazao čvrstinu i samopožrtvovanost.


"Znamo da ništa ne bismo uspeli bez podrške naših prijatelja. Pre svega Rusije, koja nam je pritekla u pomoć u teškom trenutku, u trenutku kada se za Južnu Osetiju rešavalo pitanje biti ili ne biti", rekao je Kakojti, obraćajući se stanovništvu, vojnicima i gostima svečanosti posvećene Danu formiranja republike.


Ruska agencija Itar-Tas izveštava da je na centralnom trgu Ćinvalija - glavnog grada Južne Osetije, održana parada ćinvalskog garnizona, koji su pratili Kakojti, delegacije Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) sa Sergejom Mironovom na čelu, poslanici Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) i delegacije niza ruski regiona.

Na Pozorišnom trgu prodefilovale su paradne jedinice vojnika, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i graničara, kao i ruskih graničnih jedinica i vojne baze, koji au prvi put na glavnoj svečanosti - ukupno oko 600 učesnika.

Na paradi je angažovano i više od 60 komada vojne tehnike, među kojima i patrolna vozila "patrola", samohodne artiljerisjke instalacije "akacija", oklopni transporteri BTR-80 i tenkovi T-72.


Prema podacima ruske državne agencije, na paradi učestvuje više od 100 ruskih vojnika i preko 20 komada borbene tehnike Četvrte vojne baze Severnkokavkaskog vojnog okruga.


Itar-Tass prenosi izjavu predsednika druge otcepljene gruzijske autonomije Sergeja Bagapša, koji je rekao da Abhazija "ne forsira pitanje svoj priznanja" i da smatra na međuanrodnom planu prioritetnim pitanje razvoja ekonomskih odnosa sa drugim zemljama.


Abhaski predsednik Bagapš, koji učestvuje na svečanosti u Južnoj Osetiji, rekao je da je "Abhaziju priznala najveća zemlja u svetu - velika država Rusija", i istako - "nama je to dovoljno".


Predstavnik gornjeg doma ruskog parlamenta je, prema agenciji RIA Novosti, rekao da je proces priznanja Južne Osetije i Abhazije "nepovratan" i da će vremeno obe republika postati punopravne članice UN.


Mironov je naveo da ruski parlamentarci, sa dokumentovanim potvrdama agresije Gruzije, svojim kolegama na Zapadu prenose "istorijsku istinu o događajima iz avgusta 2008. godine".


"Zato sam uveren da nikakvi pokušaji rukovodstva Gruzije neće ometati međunarodnu zajednicu da učini ispravan izbor prema tome ko je bio agresor tih avgustovskih dana", rekao je predsednik Saveta federacije Rusije.


Mironov je, takođe, izneo očekivanje da će sam gruzijski narod "reći svoje" povodom "demokrate (Mihaila) Sakašvilija", koji je pokušao da zbriše sa lica zemlje osetijski narod.


Agencija RIA Novosti podseća da su gruzijske snage 8. avgusta 2008. godine napale Južnu Osetiju i porušili deo Ćinvalija, a da je Rusija štiteći stanovništvo od kog je većina imala rusko državljanostvo, uvela vojsku i, posle pet dana sukoba, potisnula gruzijsku vojsku iz regiona.


Nezavisnost Južne Osetije i Abhazije Rusija je priznala 26. avgusta te godine, podseća ruska agencija.


Sovjet narodnih deputata Južnoosetijske autonomne oblasti proglasio je Južnoosetijsku Sovjetsku Demokratsku Republiku, a doneta je i Deklaracija o nacionalnom suverenitetu, podsetili su ruski mediji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online