Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.09.2010.
06:47
Vestionline A

Poljaci uhapsili pa pustili vođu Čečena

Okružni sud u Varšavi pustio je na slobodu čečenskog lidera Ahmeda Zakajeva, predsednika čečenske vlade u egzilu koga su, po poternici Interpola a na zahtev Rusije, poljske vlasti prethodno uhapsile u Varšavi.

Ahmed Zakajev

Izručenje Zakajeva koji ima politički azil u Velikoj Britaniji od 2003. godine, Rusija traži zbog optužbi da je organizovao i da je umešan u niz terorističkih napada u Čečeniji i Rusiji.

Zbog težine tih optuzbi, poljsko tužilaštvo je danas posle saslušanja zatražilo od suda da naredi maksimalnih 40 dana zatvora za čečenskog lidera i da on odluku o izručenju sačeka iza rešetaka.

Sud je međutim taj zahtev tužilaštva odbio i premijer vlade nepriznate nezavisne Ičkerije u egzilu uputio se na 3. Svetski kongres Čečena u Pultusku, kraj Varšave, zbog kojeg je i došao u Poljsku. Vest o puštanju svog lidea delegati kongresa dočekali su ovacijama.

Odluka suda nije pravosnažna jer tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Hapšenje Zakajeva izazvalo je u Poljskoj ogorčene proteste organizacija za ljudska prava, cele opozicije i postkomunističke levice i konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog koji su optužili vladu premijera Donalda Tuska da je sramno servilna prema Rusiji.

Evropska komisija je večeras saopštila da o eventualnom zatvoru i izručenju Zakajeva neće odlučivati politički faktori, već poljski sud u skladu sa zakonom što je danas naglasio i premijer Tusk, preneli su poljski mediji.

Brisel je izrazio nadu da će sud uzeti u obzir sve individualne elemente tog slučaja kao i to da je u Velikoj Britaniji Zakajevu pruženo utočište i politički azil, te da tako uživa međunarodnu zaštitu i jednaka prava kao i svaki građanin zemlje koja je azil odobrila.

Poljske vlasti zbog važeće poternice Interpola dužne su da započnu proces odlučivanja o izručenju Zakajeva, ali on ne mora da sačeka presudu u zatvoru, kako je zatražila Rusija koja vrši pritisak da čečenski lider za koga Moskva tvrdi da je međunarodni terorista, bude izručen što pre.

Analitičari u Poljskoj hapšenje Zakajeva porede sa slučajem poljsko-francukog režisera Romana Polanskog.

Isto kao i Švajcarska Polanskog, Poljska je uhapsila čečenskog lidera tek kada je od Rusije dobila notu u kojoj ona podseća da je za njim raspisana poternica i da traži da se on izruči.

Uprkos poternici, švajcarske vlasti nisu dirale Polanskog pre no što su dobile notu, iako je često boravio u toj zemlji, a SAD nastojale da im bude izručen da mu se sudi za silovanje maloletnice.

Samo ove godine, Zakajev je u Poljskoj bio već tri puta i niko ga nije hapsio.

U Poljskoj za koju je dolazak Zakajeva postao neprijatan jer ona nastoji da poboljša odnose sa Rusijom, niko ne veruje da bi on mogao biti izručen, a njegov advokat je rekao da i Zakajev sam veruje da će sve biti u redu.

I premijer Tusk je naglasio da vlasti moraju da delaju, jer postoji poternica, ali da to ne znači da će Poljska Zakajeva i izručiti.

"Poljska nije tu da ispunjava narudžbine Rusije", kazao je jutros Tusk poljskom radiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online