Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.09.2010.
19:57
Vestionline A

Sarkozi: Ne delite kritike nego primite Rome

Francuski predsednik Nikola Sarkozi predložio je danas evropskoj komesarki Vivijan Reding koja je kritikovala Pariz zbog proterivanja Roma, da ih primi njena zemlja, Luksemburg.

Svi se zalažu za njihova prava, ali ih niko neće
 

Kako su ispričali senatori nakon ručka sa šefom države, Sarkozi je ponovio da su se "samo primenjivali evropski propisi, francuski zakoni i da nema aspolutno ničeg što bi se zamerilo Francuskoj" po pitanju Roma kao i da "nema nikakvih problema da ih primi Luksemburg ako želi".

"Rekao je da je naša politika dobra i da je skandalozno da Evropa tako govori o onome što radi Francuska i da će o tome govoriti sutra" na Evropskom savetu u Briselu, rekao je senator Brino Sido iz Sarkozijeve stranke Unije za narodni pokret (UMP).

Drugi senator Mišel Uel potvrdio je da je Sarkozi kazao da "evropska komesarka živi u Luksemburgu koji je veoma blizu Francuske i da će biti veoma srećan ako Luksemburg može da prihvati neke Rome", prenose beogradski mediji.

Evropska komesarka za pravosuđe i osnovna prava Vivijan Reding zapretila je juče Parizu tužbom pred Evropskim sudom pravde zbog nepoštovanja evropskih zakona i ocenila francusko proterivanje Roma "sramnim".

Ona je juče izjavila da je "lično zaprepaštena situacijom koja ostavlja utisak da su ljudi preseljeni iz jedne članice EU samo zato što pripadaju određenoj etničkoj manjini".

"Uverena sam da Komisija neće imati drugog izbora nego da pokrene postupak protiv Franucke" zbog diskriminatorne politike, rekla je Redingova i uporedila proterivanje Roma iz Francuske sa deportacijama tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo danas je lično podržao Redingovu, ali se distancirao od njenih aluzija na deportacije tokom Drugog svetskog rata.

"Moguće je da je neki od izraza koji su upotrebljeni u trenutku napetosti doveo do nesporazuma. Redingova nije htela da pravi paralelu između onoga što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata i sadašnjeg perioda", rekao je Barozo novinarima u Briselu.

On je dodao da se zakon o zajednicama, ipak, mora poštovati. "Zabrana diskriminacije zasnovana na etničkom poreklu je jedna od osnovnih vrednosti i EU će učiniti sve što je neophodno da bi osigurala poštovanje tih principa", dodao je predsednik Evropske komisije.

Povodom pretnji Redingove da će protiv Francuske biti pokrenut postupak, Barozo je kazao da komesarka ima "punu podršku" Komisije i njegovu "ličnu" podršku kao predsednika Evropske komisije.

Baroso je rekao da će komisija doneti zaključak o ovom pitanju u naredne dve sedmice.

Francuska je izložena međunarodnim kritikama od kada je Sarkozi u avgustu pokrenuo deportacije Roma u Rumuniju i Bugarsku u okviru akcije jačanja bezbednosti širom zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online