Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.09.2010.
21:36
Srna A

"Belgijanci, spremite se za raspad zemlje"

Vodeći belgijski političar, frankfonski socijalista Loret Onkelinks, izjavila je da građani Belgije treba da se "spreme za raspad zemlje". Okelniksova, koja se smatra mogućim naslednikom šefa partije Elija Di Rupa, koji se povukao iz pregovora o formiranju vlade, rekla je da čitava nacija treba da bude sprema za raspad Belgije, jer će se u suprotnom suočiti sa propasti.

"Nadajmo se da do toga neće doći jer ako se zemlja raspadne onaj naslabiji platiće najveću cenu. Sa druge strane, mi ne možemo ignorisati da to želi veliki deo flamanske populacije", rekla je ona u intervjuu za list "Dernije ure" .

Onkelniksova, ministar u prelaznoj vladi za zdravstvo i socijalna pitanja, rekla je da prima stotine pisama u kojima ljudi navode stavove da je raspad moguć i da političari treba da budu spremni.

Ako građani žele raspad Belgije, dobiće ga: Loret Onkelinks

Belgijski kralj Albert Drugi prihvatio je ostavku Di Rupa i zadužio predsednike dva doma parlamenta da nastave "posredničku misiju", saopšteno je iz kraljevske palate.

"To je neophodno za ekonomsku i socijalnu dobrobit naših građana i sprovođenje neophodnih reformi institucija", navodi se u saopštenju.

Zadatak predsednika domova belgijskog parlamenta Andra Floa iz Valone i flamanskog nacionaliste Danija Pitersa biće da pokušaju da povrate poverenje dve lingvističke zajednice, kažu analitičari u Briselu, prenosi DPA.

Di Rupo, koga je kralj nakon izbora 13. juna postavio da rukovodi preliminarnim koalicionim pregovorima, je pokušavao da uravnoteži zahteve Flamanaca za veću samostalnost regiona Flandrije sa interesima frankofonskih Belgijanaca, koji strahuju da bi taj proces osamostaljivanja na kraju doveo do raspada zemlje.

Prema njegovim rečima, najveća flamanska partija, Nova flamanska alijansa (N-VA), koja se zalaže za nezavisnost, odbacila je paket ustupaka u cilju pune autonomije Flandrije.

Vodeći frankofonski socijalista Filip Moro rekao je da je Belgija na ivici "progresivne separacije".

Mogućnost raspada zemlje, nekada tabu tema među siromašnijim franofonskim delovima Belgije, sada je mnobo bliža i realnija. Šef vlade Valone Rudi Demot rekao je državnom radiju RTBF da su sve opcije na stolu.

U međuvremenu, desetine hiljada Flamanaca učestovalo je danas u godišnjim demonstracijama u kojima simbolično "okružuju" Brisel na biciklu ili peške kako bi podsetili lokalno stanovništvo da su okruženi Flamancima.

Belgija, koja nije uspela da formira Vladu ni tri meseca nakon izbora, podeljena je na Flandriju, u kojoj se govori holandski i Valonu, u kojoj se govori francuski jezik.

Dva regiona imaju nesuglasice oko podele vlasti i novca, a izbori 13. juna produbili su te podele, jer su na vlast u regionima došle dve dijametralne političke partije.

Nedelja 05.09.2010. 22:07
Neka se cepaju mirno ili burno njihova stvar. Meni je veći problem da li da ih tako rascepljene priznamo ili ne.
Nedelja 05.09.2010. 22:56
...zamislite paradoks zbog koga sam plakao k'o malo dete...padanija je naziv za drzavu koju zele da formiraju poodavno na severu italije pa sve do malo iznad rima...kad je bilo bombardovanje srbije ti "separatisti" su nama srbima slali kamione pomoci u hrani i ostalom na kojima je pisalo "BRACI SRBIMA OD BRACE IZ PADANIJE"- a oni zvanicno "separatisti" pa podrzavaju nesto sto je "suprotno" tj srbe koji su "unitaristi"(bilo bi logicnije da su podrzavali siptare ili hrvate itd. - ALI NISU) - TO MOZE SAMO NEKO KO RAZUME...oni i dan danas ne odvajaju jos nista mada je Padanija uveliko aktuelna ali ne insistiraju bas zato da ne bi kreirali rat kao kod nas...vec polako...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online