Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.09.2010.
17:32 >> 18:48h
Srna A

Iranka osuđena na smrt kamenovanjem čeka Vatikan

Iranka, koja je osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljube, sada se suočava i sa bičevanjem zbog nepristojnog ponašanja, rekao je njen sin. Iranske vlasti osudile su Sakineh Mohamadi Aštijani na 99 udaraca bičem nakon što je list "Tajms" objavio njenu fotografiju na kojoj ne nosi maramu oko glave, javlja mreža Bi-Bi-Si. List je kasnije objavio ispravku rekavši da je na fotografiji druga Iranka.

 Zbog preljube je čeka kazna smrti
 

Nakon velikog međunarodnog angažovanja iranski zvaničnici privremeno su stopirali smrtnu kaznu kamenovanjem u julu ove godine, iako se strahuje da se način izvršenja kazne može preinačiti u vešanje.

Sin Aštijanijeve Sadžad Gaderzadeh dao je nekoliko intervjua, rekavši da su mu za novu kaznu od 99 udaraca bičem rekli ljudi koji su nedavno pušteni iz zatvora Tabriz u kome se nalazi njegova majka. On je dodao da je nova kazna samo izgovor vlasti za još veće zlostavljanje njegove majke.

U otvorenom pismu on je naveo da je njegova majka osuđena na 99 udaraca bičem nakon što je lažno optužena za širenje korupcije i nepristojno ponašanje. On veruje da kazna još nije izvršena, ali ni njenoj porodici ni advokatu nije dozvoljeno da je vide već dve sedmice i zabranjena joj je upotreba telefona.

U maju 2006. godine sud u provinciji Istočni Azerbejdžan proglasio je Aštijanijevu krivom za "nezakonitu vezu" sa dvojicom muškaraca nakon smrti svog supruga i kažnjena je sa 99 udarca bičem.

Međutim, u septembru iste godine, na suđenju muškarcu optuženom za ubistvo njenog muža, drugi sud je ponovo otvorio slučaj preljube zbog "emotiovnih veza" koje žena navodno imala pre smrti muža.

Iako je povukla priznanje, za koje je rekla da je dala jer su je mučili, Aštijanijeva je osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljube dok je bila udata.

Vatikan namerava da interveniše


Vatikan je saopštio da pomno prati slučaj Aštijanijeve, i da razmatra mogućnost da diplomatskim kanalima interveniše u njenu korist.


"Sveta stolica pažljivo prati ovaj slučaj. Dobro je poznato da je crkva protiv smrtne kazne, a kamenovanje je naročito brutalan oblik te kazne", navedeno je u saopštenju portparola Vatikana Federika Lombardija.


Sin osuđene Iranke Sadžad Gaderzade nedavno je putem italijanskih medija apelovao na papu Benedikta XVI i italijansku vladu da pomognu da život njegove majke bude spašen.


Kada neko uputi zahtev za intervenciju u humanitarnim pitanjima koja se odnose na stranu državu, Vatikan to čini diplomatskim kanalima, a ne javno, poručeno je u saopštenju, navele su agencije.


Italijanska vlada je danas ponovo apelovala na Iran da poštedi život osuđenoj ženi i da razmotri pomilovanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online