Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.09.2010.
07:54 >> 13:58h
Vestionline A

Završen rat: Iračani, mi odosmo...

Američki predsednik Barak Obama objavio je danas kraj borbenih operacija u Iraku, posle više od sedam godina rata, i da je sada vreme da se okrene nova stranica.

"Večeras proglašavam kraj američke borbene misije u Iraku. Operacija ''Iračka sloboda'' je završena i irački narod sada ima glavnu odgovornost za bezbednost svoje zemlje", izjavio je Obama u obraćaju naciji iz Ovalnog kabineta Bele kuće, koje su glavne TV stanice direktno prenosile.


Prema njegovim rečima, SAD su "platile ogromnu cenu da bi budućnost Iraka stavile u ruke njegovog naroda".

Barak Obama je širom Amerike osvanuo na plakatu koji objavljuje kraj rata


"Istrajali smo zbog uverenja koje delimo sa iračkim narodom, uverenja da iz pepela rata novi početak može da se rodi u toj kolevci civilizacije", istakao je Obama, dodavši da "okončanje tog rata nije samo u interesu Iraka već i u našem sopstvenom".


Iz Ovalnog kabineta Bele kuće, predsednici po pravilu američkoj naciji upućuju izuzetno važne poruke. Obama se od dolaska na predsednički položaj samo jednom obratio iz te kancelarije, kada je u junu najavio obnovu Meksičkog zaliva posle ekološke katastrofe nastale izlivanjem nafte.


Obama je dobar deo govora posvetio domaćim temama, odnosno ekonomskim teškoćama SAD. Iako je nastupio kao vrhovni komandant oružanih snaga SAD, on je rekao da je njegova centralna uloga kao predsednika, da omogući da ljudi ponovo nađu posao. "Naš najhiitniji zadatak je da obnovimo privredu", dodao je on.


Američki predsednik je podsetio naciju da je u februaru prošle godine
obećao okončanje borbene uloge američke vojske u Iraku do kraja avgusta ove godine, "i to je ono što smo uradili".


Obama je dodao da će okončanje borbene misije poslati svetu poruku da SAD nameravaju da održe i ojačaju svoje vođstvo u 21. veku.


I pre nego što se kandidovao za predsednika, Obama se protivio ratu u Iraku, kao sukobu koji je podstakao antiameričko raspoloženje u svetu i odvukao resurse od Avganistana. U govoru je pomenuo da će se SAD sada usmeriti na taj deo sveta.

On je sada odao priznanje požrtvovanju američkih vojnika, kojih je milion i po prošlo kroz irački rat u proteklih sedam i po godiina. U toj zemlji poginulo je više od 4.400 američkih vojnika. Obama je, takođe, uputio poziv iračkim liderima da što hitnije formiraju vladu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online