Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.08.2010.
11:40 >> 12:46h
Srna A

Umro francuski general "Vitez srpskog naroda"

Pre dva dana u Parizu je u 100. godini preminuo francuski general ratnog vazduhoplovstva i geopolitičar Pjer-Mari Galoa, koji je zaslužan za izgradnju francuskog nuklearnog arsenala. Galoa koji je tokom ratova ’90. stajao na srpskoj strani, nosio je priznanje "Vitez srpskog naroda“.

General Pjer Mari Galoa

Galoa je smatran za jednog od najvećih francuskih vojnih stratega, a svojevremeno je bio čovek od najvećeg poverenja nekadašnjeg predsednika Francuske, generala Šarla de Gola.

Bio je i šef nuklearnog programa u vreme kada je Francuska dobila atomsku bombu, zbog čega je i nazivan "ocem francuskog atomskog naoružanja".

Objavio je brojne knjige u kojima je razotkrivao američku politiku moći i mešanja u unutrašnje stvari malih zemalja. Njegova teorija bila je da se geopolitičke vizije danas zasnivaju na razlikama između onih koji na osnovu Darvinove teorije i prirodnih zakona teže vladavini jačeg, i onih malih, koji žele da održe svoju samostalnost na osnovu ravnopravnosti.

U jednoj od svojih knjiga "Krv petrola" on pojašnjava da takozvani "petrodolar" u tome ima veliku ulogu. Prvi tom ove knjige posvećen je Bosni i Hercegovini, a drugi Iraku.

"Zaista je iznaneđujuće kako tvrdoglavo Amerika želi da nametne islamsku državu BiH u Evropi? Dok se na drugoj strani Atlantika (Severna Amerika) sve više smatra da će se u bliskoj budućnosti dogoditi pobeda verskog fundamentalizma u skoro celom islamskom svetu, da li je u interesu SAD da putem diplomatije i naoružanja podržava režim u Sarajevu koji će biti, što je implicitno priznato (od SAD), pre ili kasnije zbrisan fundamentalističkom strujom?

Da li svojim intervencijama na Balkanu Amerika pokušava da zanemari to da većina muslimanskog stanovništva SAD smatraju za Velikog Satanu, prijatelja Izraela, neprijatelja Irana, Libije...." pisao je Galoa u svojoj knjizi "Alahovo sunce zaslepljuje Zapad."

Od početka raspada Jugoslavije Galoa je bio na strani Srbije, jer kako je rekao "u nepravednoj borbi bilo je sasvim normalno da joj pruži podršku zato što se bori za istinu i pravdu i jer je u oba svetska rata bila na istoj strani sa Francuzima."

"Istina se danas ne računa, važni su ciljevi", reči su kojima je osuđivao globalizaciju i savremeni hegemonizam.

Naročito mu je smetalo bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i zbog toga je oštro, javno i često protestovao.

Galoa je rođen u Torinu 29. juna 1911. Studirao je prava, istoriju i likovnu umetnost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.08.2010. 15:45
Neka mu je slava i vjecna hvala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online