Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.08.2010.
16:28
Bild de A

Umrla i treća beba na klinici u Majncu!

U Majncu na zapadu Nemačke preminula je i treća beba nakon što je pre tri dana primila infuziju zaraženu bakterijama, saopšteno je danas iz Univerzitetske klinike u Majncu.

Klinika u Majncu u kojoj su život izgubile tri bebe
 

U subotu, 21. avgusta,  u Majncu su preminule dve bebe, a još pet je bilo u kritičnom stanju.

Smrtonosna infuzija koju su bebe primile sadržala je dve vrste bakterija "Enterobacter cloacae“ i "Escherichia hermannii“.


"Enterobakterija cloacae" je odgovorna za većinu infekcija pluća i urinarnog trakta.

 

"Međutim, ako dospe direktno u krvni sistem, kao što se sada desilo preko infuzije, može dovesti do trovanja i smrti. Inače, ova bakterija je veoma česta u bolnicama", rekao je Herald Hofman iz instituta za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku.

 

"Escherichia hermannii" je u normalnim uslovima bezopasna bakterija. "Ali uneta na ovakav način u telo, može dovesti do bolest i smrti“ rekao je šef klinike Fajfer.

"Treća beba, koja je preminula sinoć bila je prevremeno rođena. Beba je rođena u 24-toj nedelji i bila je među petoro novorođenčeta koja su u kritičnom stanju", izjavio je direktor klinike u Majncu Norbert Fajfer.

U jučerašnjem saopštenju iz bolnice objavljenom na internet sajtu navodi se da su bebe bile na odeljenju intenzivne nege zbog narušenog zdravlja i da su primile infuziju koja je najverovatnije uzrok njihove smrti.

Već u ponedeljak u ponoć treća beba je preminula, ali je rukovodstvo klinike želeo da se porodica "na miru oprosti od bebe, pa je zato izdala saopštenje o smrti u utorak ujutru“, kaže šef klinike Norbert Fajfer.

"Mi smo predviđali da u ovom slučaju može da se desi najgore, ali smo joj pružili svu potrebnu negu i nadali se čudu“, kaže Fajfer.

Hranljiva infuzija koju su deca primila sadrži devet komponenti: amino kiseline, glukozu, magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, fosfate i vodu, koji se mešaju u određenim apotekama. Kasnije, bar dva zaposlena na klinici imaju pristup tim rastvorima, a oni dnevno naprave od 20 do 30 posebnih infuzija za pacijente.

Lekari pokušavaju da ostalu decu, njih sedmoro, spasu antibioticima. Infuzija za bebe se privremeno proizvodi na klinici, ali u drugim aparatima. Fajfer je najavio da će celokupan proces pripreme infuzije biti potpuno promenjen. Klinika sada nabavlja materijal za infuzije od drugih kompanija, a zamenjeni su i uređaji i osoblje koje je rukovalo infuzionim rastvorima.


Tužilaštvo očekuje da će do večeras stići rezultati mikrobioloških ispitivanja. Oni će otkloniti sumnje da li je infuzioni rastvor bio zagađen bakterijama u spoljnoj proizvodnji (apoteke ili dobavljači) ili je za kontaminaciju odgovoran ljudski faktor, tj. osoblje na klinici.

"Pošto izolujemo sve bakterije, imaćemo veće šanse da saznamo ko je zagađivač“ rekao je glavni tužilac Klaus Piter Mit.

POVEZANE VESTI

Petak 04.11.2011. 19:24
Менгеле и даље ради у Немачкој.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online