Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.08.2010.
08:13
Tanjug A

UN: Manjine u SAD žrtve diskriminacije

Američka vlada je Ujedinjenim nacijama prvi put podnela izveštaj o stanju ljudskih prava u SAD u kome se konstatuju manjkavosti na tom planu, ali i naglašava sposobnost političkog sistema da situaciju poboljša.

U izveštaju Stejt departmenta, koji je podnet Savetu UN za ljudska prava, navodi se da su u SAD neki građani, posebno manjine, i dalje žrtve diskriminacije.


Uprkos uspehu u ukidanju takvih nejednakosti kao što su ropstvo i uskraćivanje ženama prava glasa, u izveštaju se ocenjuje da je potrebno učiniti još značajniji napredak da bi se ispunio "cilj obezbeđenja jednakosti pred zakonom za sve".


Konstatuje se da, iako je trenutno Afroamerikanac predsednik SAD, dok su žene i Hispano-amerikanci načinili veliki uspeh na ekonomskom i socijalnom planu, veliki segmenti američkog društva i dalje trpe zbog napravedne politike i prakse.

Pravo na protest

U izveštaju se navodi da visoka stopa nezaposlenosti, zločini mržnje, siromaštvo, loš stambeni smeštaj, nepristupačnost zdravstvenoj zaštiti, kao i diskriminacija prilikom zapošljavanja, u SAD najčešće pogađaju crnce, Latinoamerikance, muslimane, ljude iz južne Azije, Indijance i homoseksualce.


U dokumentu na 29 stranica takođe se prenosi zabrinutost pojedinih grupa za zaštiitu ljudskih prava u odnosu na imigraciju i na takozvano "rasno profilisanje".


Stejt department je izveštaj podneo, jer se to zahteva od svih članova Saveta UN za ljudska prava, u koji su SAD ušle tek prošle godine.


Prethodna administracija je kritikovala to telo UN zbog čestih kritika na račun Izraela i zato što su u njemu države na čijem su čcelu represivni režimi.


Američki mediji ocenjuju da, dok su aktivisti za ljudska prava oprezno pozdravili izveštaj, on će sigurno naići na kritike iz redova konzeravaca, koji zameraju što su SAD uopste ušle u telo UN u kome se pruža prilika da o njima sude zemlje sa lošim istorijom ljudskih prava.


Administracija u Vašingtonu je, upravo u nastojanju da ublaži takve kritike, u izveštaju navela da on ne predstavlja priznanje da su SAD u istoj grupi sa državama koje sistematski krše ljudska prava. Takođe se navodi da izveštaj ne pokazuje nikakve "sumnje u sposobnost američkog političkog sistema da obezbedi napredak za svoje građane".


Očekuje se da Savet UN za ljudska prava raspravlja o američkom izveštaju u novembru.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.08.2010. 09:23
da li je iko čuo da u americi postoje ljudska prava?ja sam čuo za pravo sile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online