Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.08.2010.
15:59 >> 18:31h
Tanjug A

Bivši policajac oteo autobus i ubijao taoce!

Otpušteni filipinski policajac, naoružan automatskom puškom, koji je danas u Manili oteo autobus sa 25 ljudi, uglavnom turista iz Hong Konga, a zatim oslobodio devetoro talaca, ubijen je u obračunu s policijom, pošto je prethodno usmrtio sedam talaca, najnovije su informacije o okončanju 11-časovne drame na Filipinima.

 
Lider Hongkonga Donald Cang izjavio je, pozivajući se na kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, da je otmičar ubio sedam hongkongških turista, da je dvoje teško ranio i da je još šest talaca zbrinuto u bolnici, preneo je Rojters.


Cang je rekao da je razočaran načinom na koji su filipinske vlasti sprovele akciju spasavanja talaca.

Američka agencija AP javila je ranije, pozivajući na bolničke izvore, da je pet talaca dovezeno u Bolnicu Manile, od kojih je dvoje bilo mrtvo, a troje nepovređeno. U drugoj bolnici primljena su četiri tela ubijenih talaca i jedna žena u teškom stanju.


Crveni krst je saopštio da je najmanje pet talaca izašlo živo iz autobusa, a TV stanice su prikazale kako hitna pomoć iznosi još ljudi iz vozila

Ranije je vozač autobusa, koji je uspeo da pobegne, ispričao da je otmičar ubio svih preostalih 15 talaca u autobusu, a da je zatim izvršio samoubistvo, prenela je japanska agencija Kjodo.


Međutim, na snimcima filipinskih TV stanica kasnije su prikazani neki od 15 otetih turista iz Hongkonga kako izlaze iz autobusa, javio je Rojters.


"Otmičar je ubijen. Izabrao je da se sukobi sa našim ljudima", rekao je novinarima policijski poručnik Nelson Jabut, preciziravši da je bivši policajac u prvom napadu ranio jednog operativca, a da je zatim ubijen.


Policija je iznela telo kidnapera iz prednjeg dela autobusa.

Inače, otmičar Ronaldo Mendosa (55), koji je oteo autobus tražeći da bude vraćen na posao, s kojeg je otpušten pre godinu dana, prvo je oslobodio dve žene, a zatim jednu ženu sa troje dece i 73-godišnjeg muškarca, koji su bili iz Hong Konga.


Mendosa, koji je 1986. dobio ugledno odlikovanje Deset izvrsnih policajaca na Filipinima, posle toga je oslobodio još dva Filipinca.


Policija je pokušala da oslobodi taoce pucajući u točkove autobusa i razbijajući čekićima prozore, vrata i vetrobran, ali nije uspela da se probije unutra, javio je ranije AP.


Mendosa je oteo autobus oko 10 sati blizu parka Risal u centru turističkog dela filipinske prestonice Manile, samo nekoliko blokova dalje od sedišta policije.

Filipinske novine su objavile da je Mendosa otpušten sa još četvoro policajaca zbog toga što su 2008. godine, navodno, tražili novac od jednog osumnjičenog i primorali ga da proguta kesicu sa stimulativnom drogom.


Članovi Mendosine porodice, međutim, tvrde da on nije lično učestvovao u tom incidentu, već da je otpušten na osnovu komandne odgovornosti, bez sprovođenja istrage. Oni su ispričali da je on bio nezadovoljan zbog toga što je, posle 31 godine rada u policiji, bio nadomak penzije i smatrao je da nadležni organi presporo razmatraju njegovu žalbu i zahtev da bude vraćen na radno mesto.


Mendosa je na vrata otetog autobusa zalepio parče papira na kome je pisalo "velika greška da bi bila ispravljena velika pogrešna odluka".


Vlada Hong Konga je saopštila da su turisti otputovali iz Hong Konga u petak, a trebalo je da se vrate kući u ponedeljak uveče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online