Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.08.2010.
11:39
Vestionline, Bild. de. A

Nemačka: Dve bebe umrle od zaražene infuzije!

Tragedija u centru za decu i mlade u nemačkom gradu Majncu, traje od subote kada dve bebe umrle od, kako se pretpostavlja, infuzije zaražene bakterijama. Ostala zaražena deca, njih 9, za sada se oporavljaju, ali se jedna beba još bori za život.

 Klinika u Majncu u kojoj su umrle bebe
 

Portparolka klinike Karolina Baneman izjavila je danas: "Četiri pacijenta su se oporavila, dok je petoro u kritičnom stanju, od kojih je jedna beba u životnoj opasnosti".

Inače, drama u ovoj bolnici počela je u subotu kada su dve bebe stare dva i osam meseci umrle.

''Dve bebe koju su umrle su u centru bile zbog problema sa srcem. Bile su smeštene na odeljenju za intenzivno lečenje'', rekao je Norbert Fajfer iz uprave centra.

''Infuzioni rastvori se nabavljaju iz apoteka, a mi u bolnici pravimo infuzije za svakog pacijenta pojedinačno. Te rastvore za infuziju kontroliše Institut za mikrobiologiju i higijenu'', objasnio je Fajfer.

On je objasnio da je kontaminacija infuzionih rastvora enterobakterijama otkrivena tokom dnevne laboratorijske analize infuzija, a bolnica je odmah obustavila korišćenje tih infuzija i prebacila nabavku od drugog proizvođača.

Direktorka apoteke Medicinskog fakulteta kaže da se "za svako novorođenče

proizvodi posebna infuzija i da je to procedura koja se uspešno sprovodi poslednjih 10 godina, ali da je moguće da je kontaminacija nastala zbog ljudskog faktora."

Norbert Fajfer je dodao kako je ukupno 11 dece dobilo infuzije. Deset su nedonoščad, a jedno je staro pet godina. Osoblje bolnice je, kaže Fajfer, šokirano, a još uvek nije jasno kako su infuzije zaražene. ''Možda je kriv proizvođač, a možda su se zarazile u klinici'' rekao je Fajfer za nemački ''Bild''.

On je dodao da je šokiran ovim slučajem i izrazio duboko saučešće porodicama preminulih beba. " Sada je važno da spasemo ostalu decu", rekao je on.

Slučaj istražuju policija i državno tužilaštvo. Javni tužilac je protiv klinike pokrenuo tužbu za moguće ubistvo iz nehata i nemarno lečenje.

Posle tragedije, sterilna soba u kojoj se u infuzione rastvore dodaju hranljivi sastojci za odojčad je zatvorena, a specijalne cevi kroz koje prolazi tečnost je zaplenjena, izjavio je glavni tužilac Klaus Piter Mit. To je jedino mesto na aparatu na kojem interveniše medicinsko osoblje, pa se sumnja da su bakterije tako dospele u infuzije.

Piter Mit je dodao da se za sada veruje da su infuzije kontaminirane bakterijma u okviru klinike, odnosno, da spoljni proizvođači komponenti infuzije nisu osumnjičeni, ali da je istraga u toku i da će se u narednih par dana saznati ko je odgovoran za smrt beba.

Enterobakterije, iako su normalna mikroflora sistema za varenje kod ljudi i životinja, su i najčešći uzročnici teških infekcija. Vrlo su brojna skupina bakterija i do danas se zna za oko 130 vrsta, ali taj broj i dalje raste. U namirnice najčešće dospeju zbog fekalnog zagađenja, tj. nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i/ili rukovanja s namirnicama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online