Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.08.2010.
07:45
Tanjug A

Rjurikoviči: Vratite nam Kremlj

Predstavnici kneževske dinastije Rjurikovič, bez nade da će im imovina biti vraćena, tužbom skreću pažnju na stanje ruskih istorijskih tvrđava. Predmet rasprave u Arbitražnom sudu u Moskvi, na jednoj od najneobičnijih sednica u novijoj istoriji Rusije, je korišćenje moskovskog Kremlja.

Iako znaju da ne mogu dobiti ni jedan od 89 objekata potomci jedne od dve ruske dinastije, dinastije Rjurikovič, tužbom skreću pažnju da stanje ruskih istorijskih tvrđava zaista zaslužuje pažnju, jer te nepokretnosti zbog nebrige nestaju jedna za drugom.

Na pravo neograničenog korišćenja njegovih teritorija i zgrada pretenduju potomci drevne ruske dinastije Rjurikovič, koji su se ujedinili u organizaciju Fond knjažeski, koji su tužili vladu Rusije i Ministarstvo kulture, preneo je Glas Rusije.

Prvo zasedanje arbitražnog suda, koje je razmatralo tužbu predsednika fonda, Valerija Kubareva, završeno je senzacijom: sud je tražio da se od tuženih uzmu pasoški podaci i katastarski brojevi objekata Moskovskog Kremlja.

Moskovski Kremlj iz ptičije perspektive

Ispostavilo se da dokumenti o zdanjiam drevne tvrđave koju ponekada nazivaju srcem Rusije, jednostavno ne postoje. Sud je obavezao tužene - vladu Rusije, ministarstvo kulture i Rosimuščestvo da ih podnesu do sledećeg zasedanja, zakazanog za 18. oktobar.

Do tada fond Knjažeski namerava da inicira još nekoliko sudskih procesa povodom drugih istorijskih objekata.

Na redu su tužbe o priznanju prava kneževa na većinu ruskih tvrđava, u prvom redu tvrđave Moskovske oblasti: Volokolamsku, Dmitrovsku, Možajsku, Kolomensku. Već se pripremaju dokumenti za predaju tužbe o pravu na neograničeno korišćenje Kazanskog Kremlja. Ukupno u spisak imovine na koju pretenduju predstavnici roda Rjurikoviča ulazi 89 objekata na teritoriji Rusije, Ukrajine i Poljske.

Po mišljenju većine eksperata, kneževi nemaju prava na njih, i akcija fonda Knjažeski je samo reklama. Ni jedna od tvrđava nije porodična vrednost roda Rjurikoviča, zato pitanje vraćanja imovine ovde ne postoji.

Osim toga, dinastija Rjurikoviča, potomaka skandinavskih vikinga, "presekla" se početkom 17. veka, i od tada sva njihova deca i praunuci su bili jednostavno plemići.

Nikome ne bi palo na pamet da se obraća sa sličnim zahtevom ruskom caru.

Ovde se ne radi o priznavanju prava vlasništva. Jasno je da gospodin Kubarev zna da je pravo vlasništva već određeno. Moskovski Kremlj je federalna svojina ili svojina subjekata Federacije.

Međutim, gospodin Kubarev želi da skrene pažnju na to da stanje ruskih istorijskih tvrđava zaista zaslužuje pažnju - poslednjih godina one gore jedna za drugom.

Samo ove godine zbog nepoštovanja pravila protivpožarne bezbednosti izgorele su dve od sedam kula Pskovskog kremlja. U Kazanju na teritoriji Kremlja je izgorela drevna kapela, a u podmoskovskom Dmitrovu kapija, postavljena povodom jubileja grada 2004, preneo je radio.

Eksperti smatraju da državna politika u pogledu spomenika arhitekture treba da bude jasnija. Između ostalog, potrebne su ozbiljne sankcije protiv onih čiji je zadatak da brinu o spomenicima arhitekture koji su im povereni.

POVEZANE VESTI

Subota 21.08.2010. 08:53
Uz sve postovanje velike dinastije Rjurikovica,mislim da je njihov zahtev da budu titular svojine nad istorijskim objektima pravno neutemeljen jer je ipak poslednja Ruska dinastija bila loza Romanovih. A nadlezno Rusko ministarstvo kulture treba vise da povede brigu o zastiti i restauraciji istorijskih objekata i spomenika kulture jer je to deo velikog Ruskog istorijskog nasledja i ne samo Ruskog nego i celog pravoslavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online