Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.08.2010.
09:04
news.com.au, Vestionline A

A evo i Australije - nema muslimanskog pokrivanja lica u sudu

Primerom pojedinih evropskih zemalja, koje su osuđivale Srbiju za sve, pa i za odnos prema muslimanima i bombardovali je zbog toga (iako je u Srbiji muslimanima dozvoljeno mnogo više nego u evropskim zemljama), pošla je i Australija - sudija u jednom sudu u Pertu naredila je muslimanki da skine svoju burku dok daje iskaz poroti.

Burka - ne vidi se ništa...
 

Jedan od razloga za skidanje burke u Pertu (pojedini australijski mediji je pogrešno nazivaju i nikabom), je i da bi porota mogla da vidi izraz lica svedoka dok daje iskaz u vezi slučaja prevare.

Sudija Šona Din je presudila da svodok mora da skine svoj nikab kako bi svedočila pred porotom. Dinova je naglasila da ne želi da donese odluku koja bi bila pravni presedan, već da je presudila u skladu sa okolnostima slučaja i da smatra da nije u redu da svedok daje izjavu pokrivenog lica.

Šta je posebno zanimljivo u ovom slučaju? Državni tužilac je praktično tražio da žena bude pokrivena, jer živi u Australiji poslednjih sedam godina, a sada ima 36, a, pošto nosi burku od 17. godine, neće joj biti prijatno bez burke. Odbrana je, pak, tražila da burka bude skinuta, jer da se žena pojavila pred islamskim sudom - morala bi da skine burku!

Sudija, koja je u suštini “na strani“ tužioca (oboje zastupaju državu), to nije prihvatila - rekavši advokatu odbrane da nisu pred islamskim sudom, a onda zdravorazumski donela odluku u korist odbrane u želji da istina bude otkrivena! Potpuno čudan slučaj i čestitke hrabroj i poštenoj ženi sudiji... Samo je pitanje da li će sve da ostane na poštenim odlukama ili će se viša sila uplesti u sve...

...nikab - vide se samo oči

A da biste videli da u Srbiji više znamo i razlikujemo šta je šta, jer smo vekovima u materiji, i tolerantniji, i upoznatiji sa situacijom - dali smo vam slike šta je burka, a šta nikab - odevni predmeti koje Australijanci mešaju jer do sada nisu imali problema s njima...

Što se tiče Evrope s početka teksta, za sada su rasprave u vezi muslimana - njihovih džamija, minareta i načina oblačenja žena - započele Švajcarska, Francuska, Nemačka, Belgija... Pogledajte, uostalom, i sami na linkovima koji su pred vama šta se dešava na Starom kontinentu...

Nezadovolji Francuzi  

Šta li će da urade Španci

Švajcarci zabranili minarete

Nemci i minareti

A tu je i BiH, koja raspušta Skuštinu zbog burke...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online