Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.08.2010.
08:42 >> 09:10h
Tanjug A

SAD: Ma mnogo jačaju ovi Kinezi

Svoje planove da postane velika vojna sila Kina realizuje pritajeno, što povećava mogućnost nesporazuma i vojnog sukoba sa drugim zemljama, navodi se u danas objavljenom izveštaju Pentagona.

Kinezi ćute i rade...
 

U godišnjem izveštaju američkog Ministarstva odbrane navodi se da Peking unapređuje svoj arsenal raketa, modernizuje nuklearne snage i uvećava flotu ofanzivnih podmornica. Do toga dolazi u vreme kada je Kina suspendovala vojne kontakte sa SAD, u kojima bi se Amerikanci mogli uveriti u motive Pekinga da jača svoju armiju, navode americki mediji.

Peking je krajem januara prekinuo vojne kontakte sa SAD, odmah pošto je Vašington objavio nameru da Tajvanu prodaju moderno oružje. Kinezi su ove godine odbijali da se sastanu sa višim zvaničnicima Pentagona.

Kina je početkom juna odlučila da u Pekingu ne primi američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa, tokom njegove azijske turneje, ocenivši da nije pogodan trenutak.

Odnosi dve zemlje su poslednjih meseci bili posebno napeti, pošto je Kina odbacila nalaze istrage kojima se okrivljuje Severna Koreja za potapanje južnokorejskog patrolnog broda Čeonana. SAD vojno jačanje Kine vide i kao pretnju po svoju sposobnost da ispune svoje obaveze prema odbrani Tajvana.

Američki mediji ocenjuju da u izveštaju nema iznenađenja i navode da se već dugo zna da Kina, koja je postala svetska ekonomska velesila, ulaže milijarde dolara u ofanzivne i defanzivne vojne sisteme, kako bi zaštitila svoje regionalne interese.  U Vašingtonu su razočarani tim trendom, zbog tajanstvenosti kojom su okružene te mere, što čcini namere Pekinga težim za razumevanje.

Na pitanje kako Pentagon gleda na odnose s Kinom, visoki zvaničnik ministarstva koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je proteklih nekoliko meseci bilo dvosmisleno.

U izveštaju se pominje da ograničena transparentnost u poslovima kineske vojske i bezbednosti jača neizvesnost i povećava potencijal za nesporazume i pogrešne procene.

Među podacima koji se u izveštaju navode je i taj da Kina ima 1.150 balističkih raketa kratkog dometa i da poseduje nepoznati broj raketa srednjeg dometa. Takođe se tvrdi da Peking razviija artiljerijske sisteme koji mogu da pogode ciljeve na Tajvanu. Kina, međutim, obacuje američke optužbe da rast i modernizacija njene vojske predstavljaju opasnost za druge zemlje.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.08.2010. 10:11
Kineska civilizacija postoji 3 hiljade godina a Americka 300 godina tako da je i normalno da Kina bude svetska supersila
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online