Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.08.2010.
02:39
Vestionline, Jutarnji hr A

"Beograd još veruje u ideju velike Srbije"

Bivši član kabineta Helmuta Kola i nekadašnji visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Švarc-Šiling kritikovao je u gostujućem komentaru za dnevnik "Zidojče cajtung" (Sueddeutsche Zeitung) aktuelnu srpsku politiku optužujući je za destabilisanje Bosne i Hercegovine i Kosova i negovanje ideje o 'velikoj Srbiji'

 EU treba da kazni Srbiju: Kristijan Švarc-Šiling
 

'Beograd se još nije oslobodio nacionalističke i velikosrpske ideologije koja je u devedesetima prouzrokovala najveći genocid u Evropi nakon Drugog svetskog rata i raspad Jugoslavije', piše Švarc-Šiling u gostujućem komentaru za ugledni dnevnik. On smatra da problemi Kosova i Bosne i Hercegovine ne leže u pomanjkanju dobre volje i 'gluposti' političara ovih zemalja nego u 'ideološkoj okoštalosti Srbije'.

"Srpska vlada s neverovatnom upornošću radi na tome da se politička ideja 'velike Srbije' ne dovodi u pitanje", smatra Švarc. Oni koji se toj ideji usprotive, poput Zorana Đinđića, bivaju 'smaknuti'.

Ugledni nemački demohrišćanski političar Evropsku uniju optužuje za popuštanje prema politici Beograda. Švarc-Šiling smatra da bi međunarodna zajednica najnovije dve presude, one Međunarodnog suda o ispravnosti samoproglašenja Kosova nezavisnim, kao i britanskog sudstva koje je odbilo da izruči Ejupa Ganića Srbiji, trebalo da iskoristi kako bi Beogradu dala do znanja da više neće tolerisati dosadašnju politiku.

Gostujući komentar Kristijana Švarca-Šilinga, koji nosi naslov 'Opasan san o velikom carstvu', ilustrovan je fotografijom Milorada Čavića koji je zlatnu medalju za pobedu u trci na 50 metara leptir na Evropskom prvenstvu u Budimpešti proslavio u majici na kojoj je ćirilićnim pismom pisalo 'Kosovo je Srbija'.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.08.2010. 07:29
Ne obracajte paznju na iskompleksirane balije ustase i sipce-arnaute. Uvek smo u svakom pogledu bili jaci od njih a i tako ce biti i do kraja veka i sveta. Bolji smo u sportu a i u nauci. Oni smo mogu da sanjaju o nekom Beogradskom pasaluku. Cinjenica je da ce Republika Srpska biti samostalna u narednih pet godina a Kosovo ce dok god je Amerika jaka biti Americki protektorat i njihova baza a siptari ce biti njihovi konjusari. Mi SRBI smo 1389 IZABRALI NEBESKI SVET suprostavivsi se prljavim Turcima. Austrijski konjusari , poturice i ostali mogu samo da brisu Srpsku cizmu. Nisu nam ni do kolena!
Sreda 18.08.2010. 20:48
Gospodine Schilling da znas da velike Srbije nece biti samo onda kada ne bude vise ni jedan Srbin ziv. Sve do tada postoji mogucnost. Mi smo tvrd orah i znamo da smo vam trn u oku. Da nebi mozda trebali da zadrhtimo i popustimo kad vi sektasi povisite ton. E moze ali malo morgen. Taj film neces gledati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online