Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.08.2010.
20:58
Bild de A

Nemačka protiv Gugla: Prestanite da nas snimate!

Tri godine je Gugl (Google), u sklopu priprema za aplikaciju "Street View" (servis koji korisnicima interneta širom sveta pruža mogućnost virtualnog putovanja gradovima) snimajući ulice i zgrade, snimao i emailove i podatke o korišćenju interneta, velikog broja građana Nemačke, a da pri tome niko za to nije znao.

Gugl je nedavno priznao grešku u programu, tj. da su iznajmljena vozila sa specijalnim kamerama snimala i lične podatke građana. Nakon priznanja, usledilo je i izvinjenje. "Radi se o zaista velikog grešci, zbog koje želimo da se izvinimo", rekao je portparol internet koncerna Gugla, Kaj Oberbek.

Iz kabineta nemačkog Komesarijata za informacije osim diska sa snimcima, zahtevali su i druge, tehničke informacije, kao i predaju samog vozila, radi ispitivanja. Gugl je te ostale zahteve ispunio, ali je disk i dalje ostao u njihovom vlasništvu, zbog, kako kažu, bojazni da će to dovesti do mogućih “pravnih izazova” prenosi BBC.


Iako se Gugl poziva na nemački zakon, dr Johans Kaspar iz Komesarijata kaže da se konsultovao sa generalnim tužiocem iz Hamburga koji ga je uverio da Gugl neće učiniti ništa nezakonito predajom diska sa podacima.


Dr Kaspar je izjavio da očekuje da Gugl objasni kako je uspeo da prikupi privatne informacije koje pripadaju pojedincima i biznismenima širom sveta.


U međuvremenu čelni ljudi iz Gugla pristali su na dogovor, i ovih dana nemačke vlasti trebalo bi da dobiju na uvid pomenute podatke.


“Da budemo jasni oko svega ovoga – zabrljali smo. Ali ako ste iskreni oko svojih grešaka, najbolja odbrana je da to više ne ponovite”, rekao je Erik Šmit, Gugl CEO.

 Jedna od fotografija Gugl Strit Vjua
 

Ipak, na kraju spora, ove jeseni u punom sjaju i sa svim svojim znamenitostima  Guglovom Street Viewu pojaviće se Berlin, Diseldorf, Frankfurt, Lajpcig, Hamburg, Keln, Minhen.

Ministarstva pravosuđa nemačkih pokrajina zatražila su da lica i automobilske tablice ne budu vidljivi i da sirovi podace unište.Akcija snimanja je već odavno najavljena i nije nikakvo iznenađenje. Neki se vesele lepotama nemačkih gradova koje će se trodimenzionalno videti na internetu, ali neki baš i nisu oduševljeni.

Poverenik nemačke vlade za zaštitu podataka Piter Šar objašnjava i zašto:
“Postoje veoma razumni razlozi vlasnika kuća da njihove kuće i stanovi ne budu precizno snimljeni jer, na primer, strahuju kako bi ti snimci mogli da posluže kriminalcima kao pomoć u planiranju krađe. Ti strahovi se moraju ozbiljno shvatiti.“


Gugl je, istina, učinio neke ustupke. Tako će vlasnici ili oni koji žive u iznajmljenim stanovima, a koji nisu zainteresovani da njihovi domovi budu na internetu, u roku od četiri nedelje imati pravo da njihov objekt bude uklonjen sa slike. Lica i brojevi kuća na snimcima će ionako biti nemoguće raspoznati.

Pogledajte neke od smešnih trenutaka koje je zabeležio ovaj servis:

Šar navodi da sumnjičavost prema Street Viewu ne postoji samo u Nemačkoj:
“Razgovaram s predstavnicima mnogih stranih službi za zaštitu podataka, mnogi imaju slična odstojanja prema Street Viewu.“

Ovaj servis postoji u 23 zemlje, među njima je 12 evropskih zemalja. Ministarstva pravosuđa nemačkih saveznih pokrajina su zatražila da lica i automobilske tablice ne budu vidljivi i da se sirovi podaci unište. Šar je već i smislio što bi učinio u slučaju da ga ’uhvati’ kamera Street Viewa:


“Ukoliko bi me supruga slikala ispred kuće, lepo bih se nasmejao u kameru, ali ukoliko bi prošlo vozilo Street Viewa pre bih se okrenuo na drugu stranu nego se nasmejao.“

Nemačka zakonom narušava privatnost


Koalicijska vlada Angele Merkel je, uprkos otporu nekih socijaldemokratskih krugova, prihvatila Zakon o proširenju ovlašćenja Savezne kancelarije za suzbijanje kriminala (BKA) koji će ovoj ustanovi omogućiti nadgledanje stanova video kamerama i pretragu ličnih računara putem interneta.


“Ovo je važan element u sigurnosnoj strukturi Savezne Republike Nemačke”, rekao je ministar untrašnjih poslova i jedan od inicijatora zakona Volfgang Šojble (CDU). On je izjavio da je zakon u potpunosti u skladu sa Ustavom te je kritiku iz redova koalicionog partnera Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) ocenio kao “mišljenje pojedinaca”.


“Mnogi predstavnici SPD-a u potpunosti podržavaju ovaj zakon“, zaključio je Šojble. Ministar unutrašnjih poslova je izjavio da je rasprava o ovom zakonu unela nesigurnost među građane, ali je istovremeno zaključio da je ona neutemeljena.


Otpor i ograde SPD-a prema novom zakonu potvrdio je danas i SPD-o političar Sebastian Edati, koji je najavio da će u daljem parlamentarnom procesu prihvatanja zakona njegova stranka insistirati na vremenskom ograničenju omogućavanja tzv. online pretraga na četiri do pet godina.“Nemačka se ne sme pretvoriti u policijsku državu“, zaključio je Edathi.


Predsednik zastupničkog kluba stranke Zelenih Volker Bek oštro je kritikovao novi zakon o proširenju ovlasti BKA-a te je od SPD-a zatražio da u Bundestagu zaustavi njegovo donošenje jer će se u protivnom nastaviti “amerikanizacija nemačke sigurnosne politike po ukusu Volfganga Šojbla”.


“Ovo je crni dan za ljudska prava”, zaključio je Bek. Novi zakon su kritikovali i Liberali, a predstavnici stranke Levice su zaključili da BKA sada ujedinjuje tajnu službu i policiju što, kako je saopšteno, “ignoriše negativna iskustva iz nacionalsocijalističkog režima”.


Ustavni sud je uoči donošenja zakona doneo stroge odrednice o tzv. online pretragama koje istražiteljima omogućuju tajnu pretragu ličnih računara jedino u slučaju osnovane sumnje u počinjenje najtežih kaznenih dela. Rasprava se uoči donošenja zakona vodila i o ovlašćenjima istražitelja prilikom postavljanja kamera u privatne prostore osumnjičenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online