Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.08.2010.
19:26 >> 19:56h
Vestionline A

Obama: Nisam rekao "DA" džamiji?!

Američki predsednik Barak Obama izjavio je tokom posete Meksičkom zalivu da nije dao podršku izgradnji džamije kod Graund ziroa u Njujorku, nego je svojim izjavama samo istakao potrebu da američke vlasti moraju imati jednak tretman prema svima bez obzira na religiju.

U petak je Obama pred muslimanskim zvanicama u Beloj kući na svečanoj večeri povodom islamskog verskog praznika Ramazana održao govor u kojem je naglasio da “kao građanin i kao predsednik veruje da muslimani imaju ista prava kao i svi drugi da praktikuju svoju veru”, preneli su meiji.


Izgradnja džamije blizu srušenih kula izazvala je žustru debatu među američkim političarima, nekoliko meseci pred izbore za Kongres, koji se održavaju u novembru.


Analitičari očekuju loše rezultate demokrata i eventualnu promenu moći u Kongresu u korist republikanaca, naveo je Rojters.

"To uključuje i pravo da se izgradi kuća molitve i islamski centar na privatnom posedu na Menhetnu, u skladu s lokalnim zakonima i pravilima. Ovo je Amerika i naše poštovanje verskih sloboda ne sme biti ugroženo", rekao je Obama.


Njegove izjave izazvale su reakcije iz republikanskog tabora, pa i udruženja koje okupljaju porodice žrtava terorističkog napada 11. septembra.


Kako piše Njujork tajms, ova tema je posebno riskantna za Obamu, predsednika koga s desna optužuju da je "prikriveni musliman", iako se više puta jasno deklarisao kao hrišćanin, i da je "premekan" prema terorizmu. Zbog toga se, zaključuje list, Obama i potrudio da pojasni svoje stavove.

Istaknuti pripadnici Republikanske stranke, koji se protive tom predlogu, kritikovali su Obamu zbog njegovih komentara, kojima je, prema njihovom mišljenju, podržao izgradnju muslimanskog centra, preneo je Rojters.


"Ovde se ne radi o verskoj slobodi, jer svi mi poštujemo pravo svakoga na bogosluženje u skladu sa svojom savešću...ali mislim da nije pametno graditi džamiju na mestu gde je 3.000 Amerikanaca izgubilo živote u terorističkom napadu", izjavio je republikanac iz Teksasa Džon Kornin u televizijskom programu "Foks njuz sandej".


"To, prema meni, pokazuje da su Vašington, Bela kuća, administracija, i sam predsednik izgleda isključeni iz glavnog toka u Americi", izjavio je Kornin.
Republikanski kongresmen iz Njujorka Piter King izjavio je za Si-En-En da je Obama očigledno ostavio utisak da je podržao izgradnju centra, ali da se narednog dana povukao.


King smatra da je predsednik, ukoliko je želeo da se upušta u to pitanje, morao biti mnogo jasniji, precizniji i da "ne može da menja svoju odluku iz dana u dan".
Sa druge strane, oni koji podržavaju izgradnju muslimanskog centra, smatraju da je verska tolerancija najbolji odgovor na verski ekstremizam.


Kongresmen iz redova demokrata Džerold Nadler izjavio je da je Amerikance napala Al Kaida, a ne islam. "Nisu nas napali svi muslimani. I muslimani su poginuli tamo", rekao je Nadler.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online