Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.05.2019.
22:16
Tanjug, Vestionline A

Miler na odlasku: Optužnica protiv Trampa nije bila opcija

Specijalni savetnik Robert Miler koji je radio na istrazi o Trampovoj saradnji s Rusima, najavio je danas da se kancelarija specijalnog savetnika zatvara i da podnosi ostavku u ministarstvu pravosuđa.

Tanjug/AP
Robert Miler

Miler koji se prvi put obratio javnosti otkako je objavljen njegov izveštaj o navodnoj saradnji predsednika Trampa s Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore 2016 poručio je da podnosi ostavku i da će se posvetiti svom privatnom životu. 

- Moj pisani izvještaj govori sam za sebe - naveo je Miler, prenosi Rojters.

On je rekao i da tokom istrage nije istupao u javnosti i da danas govori zato što je njegova istraga završena, a da je glavni tužilac podneo izveštaj o njegovom radu koji je u velikoj meri javan i da se kancelarija Specijalnog savetnika formalno zatvara.

Govoreći o detaljima istrage koju je sprovodio on je ponovio zaključke svoje istrage i dodao da bi njegova kancelarija jasno saopštila da predsednik nije počinio nikakav zločin da su bili uvereni u to. 

- Mi se nismo jasno odredili u izveštaju je li Tramp počinio zločin ili ne - rekao je Miler, a potom pojasnio, citirajući ministarstvo pravosuđa, da predsednik ne može biti optužen za federalni zločin jer je to nije u skladu sa američkim Ustavom.

Čak i kada bi se optužnica držala zapečaćena i skrivena od javnosti i to je zabranjeno, naglasio je Mieller i dodao kako je kancelarija specijalnog savetnika deo ministarstva pravosuđa i kao takva dosta ograničena u svom delovanju politikom ministarstva.

- Optužiti predsednika za zločin iz tog razloga nije bila opcija koju smo razmatrali - rekao Miler.

On je dodao i kako smatra da ne treba da o ovom slučaju govori ništa više osim ovoga što govori danas i onoga što je navedeno u izveštaju. 

- Nadam se i očekujem da će ovo biti jedino moje obraćanje o ovoj temi. Tu odluku donosim sam. Niko mi nije rekao da li treba ili da li smem da govorim ili svedočim o ovome i dalje. Raspravljalo se i o mom svedočenju pred Kongresom. Bilo kakvo svedočenje ove kancelarije neće ići izvan našeg izveštaja. On sadrži naša saznanja i analizu i razloge koji govore zašto smo odlučili kako smo odlučili. Oprezno smo birali reči i naš rad govori sam za sebe. Moje izveštaj je moje svedočenje. Neću pred Kongresom davati informacije van onoga što je već objavljeno - naveo je Miler.

Na kraju svog izlaganja on je podsetio na ključnu temu optužnice kojom se njegova kancelarija bavila:

- Završiću svoje obraćanje glavnom optužbom u ovom slučaju, a to je ona da je bilo više sistemskih pokušajamešanja u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca, hvala vam - zaključio je svoje obraćanje Miler.

Miler je u martu ove godine dostavio izveštaj državnom tužiocu Vilijamu Baru o svojoj istrazi o ruskom uplitanju na predsedničkim izborima. Sumirajući nalaze dvogodišnje istrage, Vilijam Bar je istakao da štab Donalda Trampa nije sarađivao sa Moskvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online