Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.05.2019.
23:55
Vestionline, Tanjug A

FT: Brisel na ivici da počini istorijsku grešku na Balkanu

Brisel je na ivici da počini istorijsku grešku na Balkanu, a neispunjena obećanja o članstvu ugrozila bi umerene i reformske struje u regionu, piše Falnenšel tajms u tekstu pod nazivom: "EU ne sme da odstane od Balkana".

pixabay
 

U tekstu koji potpisuje Toni Barber, kao jedno od sumornijih predviđanja po scenariju koji odlaže proširenje Unije, autor navodi da bi, recimo, ako EU pusti Albaniju da čeka, a Severnu Makedoniju primi kao svoju članicu, to moglo da dovede do eksplicitnijeg prihvatanja ideje o "Velikoj Albaniji" među političarima i aktivistima i u Albaniji i na KiM. 

A to bi onda za posledicu imalo ugrožen proces rešavanja spora između Beograda i Prištine, piše današnji Fajnenšel tajms. 

Autor teksta u britanskom časopisu upozorava da bi vlade evropskih zemalja na samitu u junu trebalo da odluče da li će pokrenuti pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka, inače, mora da bude jednoglasna da bi stupila na snagu, ali, kako navodi FT, nekoliko vlada, prevođene Francuskom i Holandijom, odbijaju da se posvete narednoj fazi proširenja. 

Francuzi, kako se navodi, žele da se EU fokusira na sopstvenu reformu, na jačanje evrozone i izbegavanje poteza koji bi mogli da dovedu do jačanja podrške desničarima i populistima koji su protiv establišmenta. 

- Ipak, ako protivnici prevladaju, oni će rizikovati podsticanje upravo onih tenzija za koje EU kaže da želi da drži pod kontrolom na Balkanu - smatra FT.

Takav argument, dodaje autor, posebno se može primeniti na Severnu Makedoniju, gde je premijer Zoran Zaev, zajedno sa kolegama, odbacio ultranacionalizam svojih prethodnika. 

U tekstu se podseća da su Skoplje i Atina rešili spor oko imena Severne Makedonije i upozorava da bi narod Severne Makedonije sada mogao da se zapita da li će im EU ikada otvoriti svoja vrata.

Odlaganje otvaranja pristupnih pregovora bi, kako se navodi, unazadilo reforme u toj zemlji i naškodilo njenoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a moglo bi i da podstakne šovinizam i razočara Albance, koji čine oko četvrtinu stanovništva. 

FT ističe da je razlog za relativan mir u Albaniji, 20 godina nakon pobune Albanaca u toj zemlji, upravo to što su albanski lideri pozvali svoj narod da veruje u EU. 

- Ako vrata EU ostanu zatvorena, ove umerene struje mogle bi da budu diskreditovane. Ali ovo će takođe predstavljati opasnost ako, kao što neki u regionu predviđaju, EU otvori pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom, ali ostavi Albaniju u čekaonici - navodi FT.

Takav potez bi, kako se navodi, dosipao ulje na vatru panalbanskog nacionalizma i doveo bi u iskušenje političare i aktiviste u Albaniji i na prostoru KiM da se odreknu nada o ulasku u EU i eksplicitnije prihvate ideju "Velike Albanije".

To bi, zauzvrat, ugrozilo napore za rešavanje spora između Beograda i Prištine i za ublažavanje tenzija između Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, spekuliše FT. 

- Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog slabosti EU, to bi obezbedilo plodno tlo za strano mešanje. Balkan predstavlja arenu konkurencije između spoljnih sila, uvlačenjem Rusije, Turske i Kine u ugao Evrope, koji je u velikoj meri pod uticajem EU i SAD od kako su završeni ratovi u Jugoslaviji - navodi FT. 

List priznaje da su kritičari proširenja u pravu kada kažu da su kvalitet demokratije i vladavina prava ispod standarda EU u balkanskim zemljama, ali upozorava da će poverenje regiona u EU i entuzijazam naroda za sprovođenje teških reformi, koje su potrebne za članstvo, iščeznuti ako se sa samita narednog meseca ne pošalje pozitivan signal. 

- Bilo šta manje od toga dovelo bi do širenja nereda širom Balkana i naškodilo EU, koja bi ponovo bila kriva što je pucala sama u sebe - zaključuje list. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online