Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.05.2019.
22:50
Vestionline, Tanjug A

Šta Popmea očekuje u Rusiji?

Američki državni sekretar Majk Pompeo putuje u Rusiju gde će se tokom predstojeće nedelje sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

EPA/MIchael Reynolds
Foto: Arhiva

"Glas Amerike" navodi da se njihovi susreti događaju u trenutku u kojem se SAD i Rusija spore u nizu pitanja poput Venecuele, Irana, kao i sumnji o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore održane 2016. godine.

Navodi se da najviši američki zvaničnici, poput Pompea i potpredsednika Majka Pensa optužuju Rusiju da sprečava pokušaje demokratski izabranog venecuelanskog predsednika Huana Gaida da svrgne predsednika Nikolasa Madura - za koga tvrdi da nije izabran u skladu sa Ustavom države. SAD optužuju Rusiju da krizu u Venecueli koristi za obezbeđivanje uporišta u zapadnoj hemisferi.

- Zabrinuti smo zbog akcija Rusije u Venecueli, i mislimo da je podrška Maduru osuđena na propast. Tako da se naša podrška građanima Venecuele nastavlja i to će biti predmet naše diskusije - rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima uoči puta u Rusiju.

Pompeo stiže sutra Moskvu kako bi se sastao s američkim diplomatama u ambasadi SAD u tom gradu pre susreta s američkim poslovnim liderima. On će položiti i venac na grob Neznanog junaka u čast boraca protiv nacizma.

Sledećeg dana Pompeo putuje u grad Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim.

Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedelja uoči samita G-20 u Osaki, u Japanu, kome će prisustvuju američki i ruski predsednici Donald Trump i Vladimir Putin.

- U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom. O našim zabrinutostima razgovaraćemo direktno - pokušati da ih suzimo i nađemo područja u kojima možemo da sarađujemo - rekao je Pompeo, ali i odbio da kaže dogovara li se sastanak Trumpa i Putina na marginama samita G-20.

Stejt department je saopštio da očekuje da će Pompeov boravak u Rusiji doprineti oslobađanju Amerikanaca pritvorenih u toj zemlji. Reč je o bivšem američkom mornaru Polu Velanu i Majklu Kalveju osnivaču moskovske grupacije "Baring Vostok". Velan je optužen za špijunažu, a trebalo bi da bude zadržan u pritvoru do 28. maja tokom istrage koja je u toku.

Kalvej je uhapšen u februaru i iščekuje početak suđenja po optužbama za proneveru koje je odbacio. On tvrdi da se proces protiv njega koristi kao vid pritiska u korporativnom sporu o kontroli jedne ruske banke.

Pompeo u Rusiju dolazi i u momentu pojačanih tenzija SAD i Rusije povodom Irana.

"Glas Amerike" navodi da SAD jačaju svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, što su državni zvaničnici objasnili kao direktan odgovor na brojne zabrinjavajuće pokazatelje Irana koji bi mogli dovesti do eskalacije.

Podseća se da su udarna grupa nosača aviona "UŠ Abraham Linkoln" i četiri bombardera B-52 stigli na Bliski istok kao odgovor na zabrinutost da Iran možda planira napad na američke ciljeve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online