Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2019.
00:58
Sputnjik, Vestionline A

Zašto se "seje strah" o novom evropskom Hitleru koji bi da započne rat

Premijer Slovenije Marjan Šarec podigao je medijsku prašinu kada je uporedio situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, a još više činjenicom da je evropske političare uporedio sa onima koji su svojevremeno popuštali Adolfu Hitleru.

pixabay.com
 

U intervjuu koji je dao agenciji AP, Šarec je ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kao i da ćemo "svi propasti ako ona propadne".

U isto vreme on je istakao da Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi uspešno da parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da taj intervju izaziva pažnju, ali otvara i niz pitanja, jer iz analize slovenačkog premijera nije jasno ono što je i osnovno - ko je današnji Hitler?

- Kome se to 'sve toleriše' i ko je taj ko, prema Šarecom mišljenju, stvara uslove za novi globalni sukob? To sigurno, prema njemu, ne bi trebalo da bude Nemačka, jer je ona stožer Zapadne Evrope i zapadnog sveta na ovim prostorima, u koji je Slovenija duboko integrisana kao članica EU i NATO-a. Pominjanje Rusije i Kine u njegovom izlaganju verujem da je samo odraz globalnih dešavanja i suprotstavljanja u multipolarnom svetu na relaciji Amerika-Rusija-Kina - uveren je sagovornik.

U isto vreme Milivojević nije siguran u kojem smislu bi Rusija i Kina mogle da budu zemlje kojima se "nešto toleriše", jer nije jasno šta bi to trebalo da im se toleriše.

- Ono što meni liči kao motiv za ovakvu analizu slovenačkog zvaničnika jesu sami odnosi u EU. Dakle, u pozadini je sukob suverenista ili populista, to jest grupacije koja se zalaže za jače nacionalne države, i Brisela, koji bi svima da diktira uslove - od načina života do funkcionisanja u državno-pravnom smislu - dodaje on.

Naime, Milivojević podseća da slovenački premijer pripada levici kojoj ne odgovaraju populističke tendencije u EU. Kako kaže, to je i razlog zbog čega je napravio ovu paralelu i to baš pred izbore u EU, na kojima se prognozira dobar plasman suverenista.

Sputnjikov sagovornik u isto vreme napominje da slovenački premijer zaboravlja na važan deo u EU koji se ne slaže sa politikom Amerike.

- Ako išta preti miru i stabilnosti, onda je to politika sile, a ona se primenjuje novim visokotehnološkim sredstvima 21. veka. Takođe, i onim što direktno zadire u mir, a to je ekonomija. Amerika i njeni partneri nikada pre nisu upotrebljavali sankcije kao metod kao što to sada čine. Njih uvode i neki evropski centri i bilo bi lepo da slovenački premijer i to jasno definiše - navodi Milivojević.

Sagovornik podseća da je sve što se trenutno dešava u svetu izazvano ignorisanjem principa koji se zasnivaju na Povelji UN i standardima koji su upravo i doneti posle iskustava iz Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online