Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.03.2019.
17:23
B. Cvetojević - Vesti A

Otvorena vrata za 7.000 stranih radnika

Istovremeno sa novim imigracionim propisima, Federalna vlada Australije uvela je tri nove kategorije specijalnih viza, koje će omogućiti određenim regionima da "uvezu" radnike iz inostranstva za više od stotinu deficitiranih zanimanja.

Vesti
Lakše do posla: U Adelajdu otvoreno 300 radnih mesta

Ministar za imigraciju i multikulturalna pitanja Dejvid Kolmen objavio je prošlog četvrtka petogodišnji sporazum sa državnim vlastima Južne Australije i Zapadne Australije, koji će omogućiti angažovanje više od 7.000 stranih stručnjaka do sredine 2023. godine.

Sa Južnom Australijom je ugovoren aranžman koji će omogućiti lokalnim firmama u regionalnim oblastima da sponzorišu ukupno 750 stranih državljana godišnje, sa liste od ukupno 114 različitih profesija. Drugi sporazum sa ovom državom odnosiće se samo na grad Adelajd i program razvoja tehnologije i inovacija, koji predviđa vize za ukupno 300 stranih radnika kvalifikovanih za 60 zanimanja, koja su utvrđena ugovorom.

Ministar Kolmen je istakao da će tri nova tipa viza omogućiti "popunjavanje praznina u sadašnjem sistemu", kako bi se zadovoljile potrebe više različitih industrija, uključujući zemljoradnju, šumarstvo, ugostiteljstvo, turizam, zdravstvo i građevinu.

- Kao i uvek, naš prioritet je da popunimo upražnjena radna mesta australijskim državljanima, ali imigracioni sistem može da odigra veoma važnu ulogu u rešavanju nedostatka kvalifikovanih radnika - rekao je Kolmen.

- Sporazumi sa Južnom Australijom postignuti su nakon nedavnog uspešnog aranžmana sa Severnom teritorijom i imaju za cilj uspostavljanje rešenosti vlade da izađe u susret i podrži potrebe biznisa širom Australije, gde nije dostupan dovoljan broj australijskih radnika da se popune sva upražnjena mesta.

Vesti
Strateška odluka: Ministar Dejvid Kolmen

Niži kriterijumi

Federalna vlada je potpisala sporazum i sa Zapadnom Australijom, koji se odnosi na region Kalgurli-Baulder. U ovoj oblasti biće omogućeno izdavanje 500 viza godišnje za inostrane radnike kvalifikovane za 73 različita zanimanja iz oblasti rudarstva, inženjeringa, građevinarstva, zdravstva i brige o deci.

Ministar je podsetio da su slični sporazumi sa Severnom teritorijom i pojedinim regionima u Viktoriji, iz decembra prošle godine omogućili i daleko niže uslove koje radnici treba da ispunjavaju - u smislu stručnosti, iskustva i znanja engleskog jezika. Takođe, radne vize za ove delove zemlje obezbeđuju i poseban način dobijanja stalnog boravišta u Australiji nakon ispunjeng petogodišnjeg boravka u regiji, što do sada nije postojalo u imigracionom sistemu.

Džon Voker, šef lokalne uprave oblasti Kalgurli-Baulder u Zapadnoj Australiji, koja se nalazi oko 550 kilometara istočno od Perta, pozdravio je odluku Savezne vlade i izrazio nadu da će sporazum o novoj vizi privući radnike iz inostranstva kako bi se popunilo oko 1.500 radnih mesta u regiji Goldfild.

- Naš grad pozdravlja podršku Federalnih vlasti i verujemo da će DAMA sporazum ohrabriti kvalifikovane migrante da se nastane i rade u regionalnoj oblasti Zapadne Australije - istakao je Voker.

Odskočna daska

Postignutim dogovorima o novim vizama zadovoljni su i u Južnoj Australiji. Lokalni premijer Stiven Maršal rekao je da će to pomoći u sprovođenju plana ove države za povećanje broja stanovnika.

- Novi vizni aranžmani predstavljaće odskočnu dasku za biznise širom Južne Australije da dođu do kvalifikovanih radnika koji zadovoljavaju njihove potrebe. Na taj način će kritični nedostaci radne snage biti svedeni na minimum. Što je takođe važno, pomoć i podršku će dobiti industrije koje su u porastu u regionalnim delovima države, a samim tim dobićemo više stručnjaka u ovim oblastima, kao i neophodno povećanje broja stanovnika. Biće omogućen i razvoj ekonomije u Južnoj Australiji - istakao je premijer Maršal.

Vesti
Korisno za biznis: Stiven Maršal

Grad kopača zlata

Grad Kalgurli-Baulder je centar oblasti Goldfild-Esperans u Zapadnoj Australiji, koju su evropski doseljenici naselili krajem 19. veka, tokom zlatne groznice u ovom delu zemlje. Grad ima 32.800 stanovnika, koji su mahom orijentisani ka rudarstvu, s obzirom na to da se nadomak Kalgurlija nalazi Super Pit, jedan od najvećih rudnika zlata u Australiji.

Pored deficita u radnoj snazi kvalifikovanoj za ovu industriju, Kalgurliju su potrebni i ljudi za rad u zdravstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim delatnostima.

Iako je udaljen od Perta 550 kilometara, Kalgurli ima dobru drumsku komunikaciju preko Velikog istočnog auto-puta, dok sa lokalnog aerodroma saobraćaju komercijalni letovi za Pert i Melburn.

Vesti
Primamljiv zbog žutog metala: Kalgurli-Baulder

Ideja na prvom mestu

Južna Australija je početkom godine počela i pilot program za nove migrante, koji omogućava doseljenicima da dobiju vize na osnovu novog biznisa koji bi započeli u Australiji. Za takozvane preduzetnike-početnike otvoreni su uslovi koje je daleko lakše ispuniti nego zahteve već postojećih Biznis i Inovativnih viza.

Naime, Južna Australija ne traži finansijski aranžman od 200.000 dolara koliko je potrebno za sličnu vizu na saveznom nivou, a ni zahtevi znanja engleskog nisu visoki. Zainteresovani treba da dobiju prosečnu ocenu 5 na IELTS testu, ali uz to mora da prilože originalnu ideju i detaljan biznis plan za potencijalni početni biznis koji treba da prođe stručnu komisiju imigracionih vlasti.

Ves
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online