Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.03.2019.
14:39
Vestionline, Tanjug A

Sajt "Politiko" o bombardovanju SRJ

Briselski sajt Politiko u rubrici "Na današnji dan" podseća da su avioni NATO, predvođeni SAD, 24. marta 1999. započeli "kampanju bombardovanja srpskih vojnih ciljeva" u tadašnjoj SRJ.

V. Sekulić
Foto: Arhiva

Bombardovanje je završeno posle 10 sedmica, kada se srpska vlast saglasila da potpiše mirovni sporazum, a koji je predviđao povlačenje srpskih snaga sa Kosova i dolazak mirovnih trupa NATO.

Politiko piše da je američki Predstavnički dom 11. marta, sa 219 glasova za i 191 glasom protiv izglasao neobavezujući rezoluciju, kojom je podržan plan tadašnjeg predsednika Bila Klintona o slanju američkih vojnika na Kosovo.

Većina republikanaca se usprotivila rezoluciji, dok su pristalice predsednika tvrdile da "SAD imaju moralnu obavezu da zaustave genocidni rat koji bi mogao da izazove širi sukob".

To je bila druga velika NATO kampanja bombardovanja u istoriji Alijanse, posle one sprovedene 1995. godine u BiH, dalje navodi Politiko.

Napadi su, ističe Politiko, po prvi put izvedeni bez prethodne saglasnosti Saveta bezbednosti UN i napominje da je poznato da bi Kina i Rusija iskoristile svoje pravo veta, blokirajući tako operaciju.

U kampanji je bilo uključeno 1.000 aviona koji su izvodili napade iz baza u Italiji i Nemačkoj, kao i sa nosača aviona Teodor Ruzvelt, stacioniranog u Jadranskom moru. 

Avioni NATO su imali više od 38.000 borbenih letova, a krstareće rakete ispaljivane sa američkih brodova i podmornica.

Osim "dvojice američkih pilota koji su ubijeni tokom obuke u Albaniji", NATO nije imao nijedan gubitak tokom tih 78 dana napada.

Bilo je, navodi Politiko, "nekih pogrešnih procena bombardovanja" koje su dovele do smrti izbeglih kosovskih Albanaca i srpskih civila.

Politiko podseća i da je pet preciznih američkih bombi 7. maja 1999. pogodilo kinesku ambasadu u Beogradu, usmrtivši trojicu kineskih novinara, što je dovelo do diplomatskog spora između Pekinga i Vašingtona.

NATO snage su 12. juna stigle na Kosovo iz Makedonije, a istog dana su ruski vojnici stigli u Prištinu, što je "rezultiralo zajedničkom okupacijom", piše briselski sajt.

Uprkos mirovnim snagama, mnogi kosovski Albanci su vršili odmazdu nad, kako piše Politiko, "srpskom manjinom, primoravajući mnoge od njih da pobegnu u Srbiju".

Portal navodi da je u oktobru 2000. godine svrgnut Slobodan Milošević, koji je umro u pritvori Haškog suda u martu 2006. godine te da mu zbog smrti nije mogla biti izrečena presuda za optužbe kojima se teretio za zločine protiv čovečnosti i genocid.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online