Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.03.2019.
00:57
sputniknews.com, Vestionline A

"Bolton kriv za propast rusko-američkih pregovora"

Pregovori Rusije i SAD o obnavljanju sporazuma o prekidu vatre na jugu Sirije "propali su u znatnoj meri" zbog negativnog stava savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o povlačenju američke vojske iz te arapske države, piše američki "Vašington post" pozivajući se na izjave visokih američkih zvaničnika.

EPA/Shawn Thew
Džon Bolton

"Pregovori s Rusijom o obnavljanju važenja sporazuma o prekidu vatre, tokom kojih je razmatrano zajedničko povlačenje vojnika SAD i Irana, u značajnoj meri su pretrpeli krah. Pošto je Bolton odlučio da američka vojska neće otići, iranske snage neće napustiti Siriju", navodi list.

"Vašington post" je podsetio na pregovore Rusije i SAD o situaciji u vezi s Golanskom visoravni. Prema informacijama lista, prošle godine se izraelski premijer Benjamin Netanijahu obratio Donaldu Trampu u vezi s pitanjem Golanske visoravni nedugo pošto je američki lider objavio da se Ambasada SAD prenosi iz Tel Aviva u Jerusalim. 

Razmatranje te situacije, međutim, nije odmicalo sve dok prošlog proleća Bolton nije zauzeo mesto savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost.

Južne i jugozapadne oblasti Sirije, koje obuhvataju provincije Dera, Kunejtra i Suvejda i koje su blizu granica Izraela i Jordana, potpadaju pod zonu deeskalacije koja je utvrđena u julu 2017. godine na osnovu dogovora Rusije, SAD i Jordana.

Predsednik Sirije Bašar el Asad je tada izjavio da scenario oslobađanja juga Sirije zasad nije utvrđen i da je moguće i mirno i nasilno rešenje. 

Na leto 2017. godine izraelski list "Harec" je tvrdio da su Izrael, SAD i Rusija početkom jula te godine održali seriju tajnih pregovora, tokom kojih je razmatrano primirje na jugu Sirije i utvrđivanju zona deeskalacije na sirijsko-izraelskoj i sirijsko-jordanskoj granici. 

Prema navodima lista, izraelska strana je insistirala na tome da sporazum osigura rešavanje problema prisustva Irana na celoj teritoriji Sirije. Izrael je od ruske i američke strane tražio da zahtevaju povlačenje iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije, libanskog "Hezbolaha" i šiitskih ustanika. 

List je, takođe, naveo da je Izrael bio nezadovoljan sporazumom SAD i Rusije, jer u njemu nijednom nisu spomenuti Iran ili "Hezbolah", kao ni prisustvo iranskih snaga u ostalim oblastima Sirije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online