Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
18:46
Vestionline A

Beč: Trećina preduzeća u vlasništvu građana poreklom iz Srbije

Beč je danas evropski grad sa najvećim brojem srpskih iseljenika. Oko 180.000 Srba živi u glavnom gradu Austrije, a u celoj zemlji više od 300.000. Čak trećina bečkih preduzeća je u vlasništvu građana poreklom iz Srbije. U Beču studira oko 2.500 studenata iz Srbije.

pixabay.com
Beč

Austrija je danas partner Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali se čini da nisu iskorišćene sve mogućnosti za saradnju. 

Interesantno je da Austrija ima deset puta veći BDP od Srbije. Kolokvijalno se kaže da je Austrija deseti deo Nemačke, a Srbija deseti deo Austrije.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u Srbiji. Prvi put u 2018. godini trgovinska razmena iznosila je preko milijardu evra. Oko 400 austrijskih firmi trenutno posluje u Srbiji. Suština je zalaganje za rast malih i srednjih preduzeća kao i porast ekonomske saradnje Austrije i Srbije.

Najznačajniju ulogu ima srpska dijaspora koja je važna, baš zbog budućeg povezivanja Austrije sa Srbijom. Između dve zemlje, najviše se trguje metalnim sirovinama. Potencijal Srbije je u smanjivanju izvoza polufabrikovanih proizvoda i povećanju izvoza gotovih fabrikovanih proizvoda.

Tokom istorije odnosi dve zemlje su bili burni ali sada se interesi Srbije i Austrije preklapaju jer se Beč zalaže za proširenje EU i za osvajanje novog tržišta.

Kada je reč o budućim ekonomskim odnosima Srbije i Austrije očekuje da dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast austrijskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku i obnovljive izvore energije. Jednu od najznačajnijih uloga u tome imaju preduzeća koja su pretežno u vlasništvu ljudi koji su poreklom sa ovog prostora.

Interesantan statistički podatak je i onaj vezan za natalitet, pošto pokazuje da je 1971. godine u Beču rođeno 17.198 beba, a da je među njima bilo 15.673 Austrijanaca i "samo“ 1. 525 stranaca, a 2017. godine to je bilo potpuno drugačije. Naime, rođeno je 20.804 beba, od kojih su 10.706 bile Austrijanci, a 10.098 mališana kojima su roditelji poreklom stranci, što pokazuje da je broj beba kojima roditelji nisu Austrijanci porastao od 1971. godine za čak 562 odsto.

Tekst je objavljen u okviru specijalnog dodatka Srbija & Austrija, koji je realizovan u okviru projekta "Austrijski privrednici srpskog porekla ponos Srbije i Austrije“. Ovaj projekat finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u saradnji sa Udruženjem za razvoj umetničke i kulturne produkcije Art kultivator.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online