Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2009.
19:43
A

SZO: Manje gripa u SAD, Islandu i Irskoj

Zimska sezona gripa, koja je na severnoj hemisferi ove godine počela ranije, možda je već dostigla vrhunac u nekim delovima Severne Amerike i nekim zapadnoevropskim zemljama, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U pojedinim oblastima na jugu i jugoistoku SAD, kao i na Islandu i u Irskoj, izgleda da se smanjuje broj zaraženih virusom H1N1, prenosi Rojters.


SZO, koja je u junu proglasila pandemiju, ipak napominje da velikidelovi SAD i dalje preživljavaju "raširenu i intenzivnu" aktivnost virusa. Navode se novi talasi izbijanja zaraze u Kanadi i Meksiku, zemljama u kojima su još proletos beleženi prvi ozbiljniji slučajevi novog gripa.


"U Evropi i centralnoj Aziji ukupan nivo zaraze nastavlja da se pojačava", ističe SZO u novom izvestaju, uz napomenu da su gotovo svi analizirani uzorci u Evropi poslednjih nedelja pokazali da se radi o pandemijskom virusu, a ne o virusu sezonskog gripa.


Navodeći da se "visok i vrlo visok intenzitet respiratornih bolesti" trenutno prijavljuje u pojedinim delovima Evrope, uključujući Belorusiju, Bugarsku i Rusiju, SZO ističe da su svetski stručnjaci trenutno već manje zabrinuti rasprostranjenim izbijanjem pandemijskog gripa u Ukrajini.


"Početne analize informacija iz Ukrajine ukazuju da broj teških slučajeva nije preteran u poređenju s iskustvima drugih zremalja i ne predstavlja nikakvu promenu ni u matrici prenošenja, niti u zaraznosti virusa".


Trenutno Izrael preživljava znatno povećanje zaraze novim gripom, a Mongolija težak pritisak na domaći sistem zdravstvene zaštite zbog rasta broja obolelih. Stalni rast brojnosti obolelih beleži se i u Kini i Japanu, ali u znatnom delu južne i jugoistočne Azije nivo zaraze je u opadanju.


Virus H1N1 je sada proširen na 206 zemalja, a poslednji laboratorijski potvrđeni slučajevi novog gripa registrovani su u Somaliji, Nigeriji i Burundiju.


Do danas je, prema podacima SZO, u svetu zabeleženo 6.250 smrtnih slučajeva od novog gripa, uglavnom u Severnoj i Južnoj Americi.


SZO napominje da se u regionima umerene klime na južnoj hemisferi poslednjih nedelja beleži skromna aktivnost pandemijskog virusa, s izuzetkom jednog slučaja grupnog izbijanja bolesti u Argentini.


Ukrajina i Belorusija su nedavno produžile školske raspuste zbog strahovanja od širenja pandemijskog virusa, dok je Avganistan proglasio epidemiju i naložio zatvaranje škola tokom tri nedelje.


Po rečima Gregorija Hartla, portparola SZO, zatvaranje škola spada među korake koji mogu da uspore širenje virusa u početku izbijanja zaraze, ali je manje korisno nakon što procenat zaraženenosti lokalnog stanovništva dostigne pet odsto.


Hartl takođe napominje da pri zatvaranju škola, univerziteta i drugih institucija, vlasti neke države moraju da budu svesne društvenih i ekonomskih posledica tih koraka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online