Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.08.2010.
17:31
Danas A

London centar za "pranje" novca i ugleda

Britanske PR firme zarađuju milione dolara savetujući "kontroverzne" inostrane režime čije aktivnosti uništavaju reputaciju tih zemalja, piše "Gardijan", i otriva da je London stekao reputaciju destinacije koju šefovi stranih država često biraju za "pranje novca“.

Prema istrazi britanskog "Gardijana", utvrđeno je da London kao prestonica firmi za javne odnose zarađuje milione dolara godišnje promovisanjem stranih režima, od kojih se mnogi terete za najgore zloupotrebe ljudskih prava, uključujući Saudijsku Arabiju, Ruandu, Kazahstan i Šri Lanku, prenosi dnevni list "Danas".

London zarađuje više od tri miliona dolara po ugovoru u obezbeđivanju saveta vladama koje međunarodne organizacije uključujući UN dovode u vezu sa torturama, korupcijom i ugrožavanjem slobode govora.

London

Političari iz Rusije, Madagaskara i Kine najčešće su među onima koje traže pomoć britanskih PR firmi ne bi li "ispeglali“ svoju reputaciju.

Omar al Bašir, predsednik Sudana, koga međunarodni krivični sud u Hagu tereti za zločine protiv čovečnosti vezane za genocid u Darfuru, sarađivao sa dve PR firme iz Londona preko predstavnika tražeći pomoć u "peglanju“ svoje reputacije.

"Autokratske vlade su shvatile potrebu da budu što više sofisticirane“, kaže Frensis Ingman, izvršni direktor PRCA. "Sve je više klijenata iz bivšeg komunističkog bloka i Kine“.

Jedna od vodećih firmi "Čajm plc", koju vodi Lord Bel, nekadašnji savetnik Margaret Tačer, zaradila je gotovo pola od 106 miliona dolara prošlogodišnjeg prihoda od stranih ugovora što je za 37 odsto više nego u 2008.

"Portland PR", koju vodi Tim Alen, zamenik sekretara za štampu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i, između ostalih, "Hill & Knowlton", poništili su nedavni ugovor koji vredi više od jedan i po miliona dolara godišnje za savetovanje naftom bogate vlade Kazahstana, zbog kršenja kodeksa pravilnika ponašanja.

Početkom godine, "Amnesti internešnel" je optužio režim u Kazahstanu za nepoštovanje odredbe o ljudskim pravima propisane međunarodnim zakonom. Portparol "Portlanda" kaže da se oni pridržavaju propisa i "da ne pristaju na svaki vid komunikacijskih aktivnosti naročito one koje su ilegalne, neetičke i suprotne profesionalnoj praksi, niti bi ikada od svojih klijenata tražili da se bave tim aktivnostima“.

S druge strane, Pol Farel, član britanskog komiteta za medije, sport i kulturu navodi da sve više i više PR firmi umesto da zastupaju kompanije počinju da zastupaju zemlje, bez obzira na stanje u tim državama. "PR kompanije bi trebalo da razmotre etički položaj pre nego uzmu ponudu. Svaki profesionalac bi trebalo najpre da se raspita o tom režima pa tek onda da razmotri da li da ga predstavlja“.

U Londonskoj "gužvi" ima mesta za svakoga

"Bel Potinger" je bila jedan od firmi koja je sarađivala sa sudanskim liderom. Firma je radila i sa vladom Šri Lanke nakon navodnog bombardovanja civila i izvođenje egzekucija tokom poslednje faze rata protiv separatističkih tamilskih pobunjenika 2009.

Zbog takvog ponašanja Šri Lanke, EU je suspendovala programe koji su toj zemlji omogućavali povlašćeni pristup njenim tržištima u zamenu da usvoji međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

"Čajm plc" je zastupala vladu Zambije, koja su u maju organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile da pruža utočište osumnjičenima za genocid u Ruandi.

"Portland PR" je direktno sarađivala sa Kremljom tako što je delila savete o odnosu sa parlamentom Britanije te popravljala negativnu sliku o Rusiji u britanskim medijima, dok je firma "Rejspoint PR" promovisala vladu Ruande u Britaniji i pred međunarodnim auditorijumom uprkos izveštaju Inicijative Komonvelta o ljudskim pravima iz 2009, u kojem je zaključeno da je stanje ljudskih prava u toj zemlji "na najnižem nivou“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online