Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.02.2019.
23:51
Vestionline, sputniknews.com A

Soroš: EU će se raspasti kao SSSR

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad te države 1991. godine, prenosi Tanjug.

EPA/Sergei Ilnitsky
Foto: Arhiva

Kako prenosi Si-En-Bi-Si, Soroš je rekao da Evropa "mesečari" prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno.

On je istakao da je EU trenutno u "revolucionarnom trenutku", a da je krajnji ishod "krajnje neizvestan".

Najgore od svega je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni trenutne situacije, naglasio je Soroš,.

Soroša trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro, koji je u trenucima raspada SSSR-a izdavao ukaze misleći su oni i dalje relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soroš je konstatovao da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU, pošto se očekuje da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

- Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država-članica koje krše principe po kojima je EU osnovana - kazao je Soroš.

Komentarišući stanje u Nemačkoj, Soroš je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, kojoj teče poslednji mandat, neće moći da deluje u potpunosti proevropski, jer pritisak na unutrašnju situaciju vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Fatalna greška Italije

Situacija po pitanju "Bregzita“ je toliko komplikovana da Britanci sada samo žele da se ona završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija, rekao je Soroš i dodao da britanska javnost polako svata „teške posledice“ koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Prema njegovom mišljenju, Italija je napravila "fatalnu grešku" kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu. Borba Italije protiv rastućeg broja migranata je 2018. godine bacila državu u ruke „Lige“ i „Pokreta pet zvezdica“, koje su antievropske stranke, kazao je Soroš.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

„U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka“, upozorio je Soroš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online