Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
13:15
b92.net, Vestionline A

Britanija: Sve više slučajeva "peglanja" grudi devojčicama

U Velikoj Britaniji se sve više primenjuje opasna tradicionalna afrička praksa "peglanja" ženskih grudi vrućim kamenom.

screen shot
 

Time se odgađa formiranje dojki, a da je broj slučajeva u Britaniji sve veći utvrdila je istraga "Gardijana".

Margaret Njajdževira, čelnica grupe za dijasporu "Came Woman and Girls Development Organization" (Cawogido), procenila je da je najmanje 1.000 žena i devojčica u Velikoj Britaniji podvrgnuto ovakvom brutalnom postupku, ali da do sada nije bilo sistemskog istraživanja i prikupljanja podataka, te se ne zna tačno o kojoj se brojki radi. 

Jedna druga aktivistkinja, koja je želela da ostane anonimna, rekla je za "Gardijan" da zna da najmanje 15 do 20 nedavnih slučajeva takve prakse samo u gradu Krajdonu. 

- Ta procedura se obično izvodi u Velikoj Britaniji, a ne u inostranstvu kao što je slučaj sa genitalnim sakaćenjem žena - rekla je ona i opisala proces "peglanja" ženskih grudi u kojem tetke ili bake koriste vrući kamen i snažno njime masiraju dojke devojčica kako bi oštetile tkivo i usporile njihov rast. 

- Ponekad to rade jednom nedeljno ili svake dve nedelje - rekla je. 

Počinitelj, a obično se radi o majkama, smatraju taj postupak tradicionalnom merom koja štiti devojčice od neželjene muške pažnje, seksualnog uznemiravanja i silovanja. 

Medicinski stručnjaci i same žrtve smatraju da je to zlostavljanje dece i da može da dovede do fizičkih i psihičkih ožiljaka, infekcija, nemogućnosti dojenja, deformiteta i raka dojke. 

Britanska policija izjavila je da nije primila prijave o takvoj praksi, ali da već neko vreme sumnja da se takve stvari događaju. 

- Da sam znao da se to događa, učinio bih nešto u vezi sa tim. Morate da prijavite takav zločin. Ljudi moraju da shvate da je takav postupak zlostavljanje dece - rekao je inspector Alen Dejvis iz policije. 

Njajdževira, koja je i sama bila podvrgnuta toj procedure kao devojčica, smatra da britanske vlasti ovaj problem ne shvataju dovoljno ozbiljno, te da nisu procesuirale one roditelje koji su "peglali" svoju decu jer se to smatra "kulturnom praksom". 

- Britanci su u tom smilu uljudni jer kad vide nešto takvo, žele da poštuju kulturnu raznolikost. Ali ako se radi o tradicionalnoj praksi koja šteti deci, pri kojoj se čini nasilje nad devojčicama ili javno ili u tajnosti, počinitelji moraju zakonski da odgovaraju - rekla je ona za "Skaj njuz".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online