Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
09:48
Vestionline A

Kad se Junker zatetura... (VIDEO)

Dugo se šuškalo, sada se otvoreno priča - da li je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker alkoholičar?

EPA/John Thys
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker

"Špigel" je njegovom stanju posvetio obiman članak, posebno jer desničari u Junkeru vide simbol propasti EU. Junker, piše nemački list, "potiče iz vremena kada se blago gledalo na to da li su političari bolesni, žale li se na bolove ili su ljubitelji dobre kapljice".

"Tako su dugo vremena samo upućeni znali koliko su zaista bili veliki problemi sa leđima predsednika SAD Džona F. Kenedija. A o sklonosti Vilija Branta alkoholu se sedamdesetih godina otvoreno pričalo, a da to nije izazvalo jasno zgražavanje. Danas se od političara očekuje transparentnost. Njihov autoritet zavisi od toga koliko na televiziji izgledaju sveže i čilo", navodi taj hamburški nedeljnik u opširnom članku u aktuelnom broju. 

"Špigel" bespoštedne kritike na račun Žan-Klod Junkera pripisuje u prvom redu "populistima".

"Protivnici EU diskvalifikuju šefa Komisije kao simbol jedne uzdrmane zajednice i evropske ideje koja je u njihovim očima bolesna. Tegobe Žan-Klod Junkera za njih nisu privatna, već - politička stvar".

Što se tiče njegovog nonšalantnog ponašanja prema drugim političarima ili saradnicima, tapšanja po ramenima, milovanja po glavi, prijateljskog šamaranja ili vickastih reči, to su "muški gestovi u kojima nema nikakvih loših namera; oni su više znak njegove sve veće usamljenosti na čelu institucije sa 32.000 službenika".

U poslednje vreme se množe incidenti koji traže objašnjenje.

"Na samitu EU u Rigi 2015. Junker pozdravlja mađarskog premijera kao diktatora, udara šefove država i vlada po ramenima, ljubi ih u ćelu, sve kao da je reč o kongresu sovjetskih komunista. Početkom prošle godine, u jednom briselskom lokalu, na oproštaju dugogodišnjeg šefa radne grupe EU za evro Tomasa Vizera, alkohol se služi obilato, Junkeru otkazuju noge, njegov šef kabineta uspeva da ga pridrži i posadi na jednu stolicu. O sceni se nedeljama šuškalo u Briselu, ali je izveštaj o njoj na kraju objavio samo magazin Virtšaftsvohe".

"Špigel" navodi i slučaj kada je prošle godine u irskom parlamentu Junker ponovo teturao, to su svi videli, a on je posle rekao da ima teškoće pri hodanju zbog išijasa i da bi čak više voleo da je bio pijan.

Što se tiče pitanja da li Junker Evropi trenutno "više šteti nego što koristi", na njega je "teško odgovoriti". Jer, "Šef Komisije je bolestan čovek koji se bori sa nedaćama starosti i uz to pokušava da radi svoj posao. U tome ima uspeha, a nekada mu ne ide, a ima i momenata koji su jednostavno neprihvatljivi kada je reč o šefu najmoćnije evropske ustanove". 

"Oseća se", piše "Špigel", "koliko mu nedostaje blizina građana, a i ponekog novinara", stvari koje su bile deo svakodnevice u malom Luksemburgu gde je nekad bio premijer, "A u Briselu ga noću čeka samo apartman u jednom hotelu".

 Tekst se završava slikom Junkera koji ponekad izađe u malu baštu iza hotela i pogleda da li odatle može da se gleda u njegovu sobu: "Kao da hoće da proveri koliko izolovano živi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online