Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2019.
21:38
sputniknews.com A

Ko stoji iza "crvenih šalova" koji su udarili na "žute prsluke"

Da li je to Pariz dobio kontramiting? Posle "žutih prsluka" prestonicom Francuske šetaju i „crveni šalovi“. Kišno vreme u Parizu nije išlo na ruku organizatorima koji su očekivali okupljanje oko 10.000 pripadnika tog pokreta, koji je, kako sami kažu, apolitičan i koji ne podržava ni vlast, ni rušilačke proteste "žutih prsluka".

EPA/Etienne Laurent
Protesti "crvenih šalova"

Još je mnogo nepoznanica u vezi sa tim ko su "crveni šalovi" i da li i ko stoji iza njih. Nada Popović Perišić, dobar poznavalac prilika u Francuskoj, gde je jedno vreme i predavala na Univerzitetu u Parizu, smatra da će nešto više biti poznato posle današnjeg prvog pojavljivanja u javnosti.

Ono što je poznato, a objavljeno je na njihovom sajtu, jeste da su zapravo protiv "žutih prsluka", jer iako dele neke od njihovih stavova, za njih je neprihvatljivo svako nasilje, pogotovo prema institucijama.

Nada Popović Perišić za Sputnjik objašnjava da je u novembru "crvene šalove" osnovao inženjer iz Tuluza Loran Sili, posle protesta "žutih prsluka" u Parizu, tokom kojih je oštećena Trijumfalna kapija. Tada je napravljena stranica na Fejsbuku preko koje pristalice tog novog pokreta komuniciraju i za sada ih, kaže ona, ima oko 39.000.

- Danas su pozvali na defile koji bi trebalo da se zove "Republički defile za slobodu". Kažu da su apolitični, da su za Republiku, poštovanje institucija i vladavinu prava. Oni se ne izjašnjavaju u političkom smislu i kažu da su apolitični - ističe sagovornica Sputnjika, ali i ukazuje da nema nikakve dileme da se zalažu za vrednosti Republike za koje se zalaže i francuski predsednik Emanuel Makron.

Na pitanje koliko je verovatno da su zaista apolitični i da politika ne stoji iza "crvenih šalova", ona napominje da sama izjava o tome ne znači mnogo.

Iako se Makronova partija "Republika u pokretu" ogradila od njih i rekla da nema veze sa tim pokretom, to ništa ne znači, jer to je samo izjava, naglašava Nada Popović Perišić.

- Činjenica je da se zalažu za pravnu državu, da se zalažu za poštovanje institucija, za razliku od ’žutih prsluka‘, i da su za očuvanje Republike, a to je u stvari sve ono što govori Makron. Tako da, hteli ne hteli, oni su na neki način orijentisani promakronovski - tvrdi Nada Popović Perišić, ukazujući i na to da je osnivač "crvenih šalova" blizak Makronovoj političkoj partiji.

Na pitanje da li novi pokret može da oslabi snagu "žutih prsluka", sagovornica Sputnjika odgovara:

- Lako bi moglo. Oni kažu da predstavljaju onu većinu koja ćuti. Dakle, imamo "žute prsluke" i nasuprot njima ogromnu većinu koja ćuti i ne učestvuje u tome i sada oni treba da iskažu glas te većine koja ćuti - objašnjava Nada Popović Perišić.

To je, smatra ona, na neki način uzurpiranje te većine, jer niko nije napravio nikakav referendum da bi se znalo šta je mišljenje te većine koja ćuti.

- Ako bismo preveli šta se događa, moja interpretacija je da je to u stvari odgovor države - ukazuje Nada Popović Perišić, ali i dodaje da će tek vreme pokazati šta su prave pozicije novog pokreta.

- Videćemo kako će se to kretati. Na početku, svaki pokret ima jednu fizionomiju, a u šta će to da se izvrgne treba vremena da se vidi - kaže ona.

Nada Popović Perišić podseća da su juče jedanaestu subotu za redom protestovali "žuti prsluci", a danas prvi put i "crveni šalovi", ali i građani zabrinuti zbog klimatskih promena.

- Uzbudljivo vreme u Francuskoj - zaključuje sagovornica Sputnjika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online