Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.08.2010.
14:48 >> 07:53h
Tanjug A

Rusija: Gore šume, gore i ljudi!

Tokom protekla 24 sata broj požara u Rusiji je povećan za 69, a broj žrtava vatrene stihije se popeo na 50, javila je agencija Itar-Tas s, pozivajući se na Ministarstvo za vanredne situacije.

Agencija navodi da je jedna žrtva pronađena prilikom raščišćavanja spaljenih kuća u Nižnjenovgorodskoj oblasti, kao i da je jedna osoba preminula u bolnici u Voronješkoj oblasti.

Merkelova ponudila Rusiji pomoć zbog požara

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ponudila pomoć ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu za podršku nastradalima u požarima širom Rusije, saopštio je Bundespreseamt u Berlinu.


Merkelova je ponudila pomoć ruskom predsedniku u telefonskom razgovoru s njim, prenosi nemačka štampa.


Ruski predsednik je zahvalio na tom ''znaku solidarnosti'', pišu nemački štampani mediji, koji ovih dana izveštavaju o požarima u Rusiji.

Na teritoriji Rusije zabeležena su 843 požara, od kojih je u 47 slučajeva zapaljen treset, većinom u Podmoskovlju. Prema Ministarstvu, ukupna površina na kojoj se plamen proširio je 196.000 hektara. U gašenju šumskih požara i zapaljenih tresetišta angažovano je blizu 162.000 ljudi i više od 26.000 vozila i letelica.


U požarima na Dalekom istoku izgorelo je ove sezone više od 180.000 hektara šume, najviše na Čukotki, navodi Itar-Tas s.


Agencija je javila da su u pomoć Rusiji za gašenje požara iz Italije, po ličnom nalogu premijera Silvija Berluskonija, upućena dva aviona-amfibije tipa „kanader CL415“, koji ođednom može na upaljenu površinu da ispusti šest tona vode.


Načelnica službe za informisanje Ministarstva za vanredne situacije Irina Andrijanova saopštila je da se iz Ukrajine očekuje pristizanje dva protivpožarna odreda u Voronješsku oblast, gde su već angažovana dva ukrajinska aviona „antonov-32“.

Prema podacima meteorologa, vrućina u moskovskoj oblasti će se zadržati, pa će u gradu biti između 37 i 39 stepeni, a u Podmoskovlju između 35 i 40 stepeni Celzijusovih.


Već do podneva temperatura vazduha dostigla je 32,7 stepeni, čime je oboren rekord za 5. avgust 1920. godine.


Rekrodna temperatura u Moskvi zabeležena je i juče 37,2 stepena, što je za 3,2 stepena više od temperature 1880. godine.

Prema njenim rečima, u Nižnjegorodsku oblast stigla su dva „iljušina-76“ iz Jermenije, a očekuje se da u Lipecku oblast stignu i helikopteri Mi-17 i Ka-32 iz Azerbejdžana.


Pomoć je ponudila i Belorusija, koja će uputiti spasioce i helikopter Mi-8, navela je Andrijanova, dodajući da su spremnost da pomognu izrazili i Kazahstan, Nemačka, Bugarska i Poljska.


Ministarstvo je spremno da prihvati pomoć inostranih kolega, rekla je ona.
Itar-Tas s izveštava i da u Moskvi i dalje vladaju neuobičajene vrućine i da je jutros ponovo glavni grad Rusije pod „dimnom zavesom“, ali nešto ređom nego juče.


Moskovski aerodromi radili su redovno, s tim što su dva aviona iz Jekaterinburga sa aerodroma Vnukovo bila preusmerena za sletanje na Domodedovo.


Agencija Interfaks navodi da su juče predstavnici Odeljenja za zaštitu prirodne sredine Moskve žiteljima glavnog grada i gostima sasvetovali da se uzdrže od vožnje automobila i koriste javni saobraćaj, kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha, a da su lekari savetovali Moskovljanima, između ostalog, da što manje borave na otvorenom, štite disajne organe medicinskim maskama i piju što više tečnosti i češće se tuširaju.


Onima koji mogu da uzmu godišnji odmor ili pauzu na poslu, glavni ruski sanitarni lekar Genadij Oniščenko preporučio je da privremeno napuste grad i odu makar i u Podmoskovlje, ali u delove u kojima nema požara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online