Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2019.
15:12
B. C. - Vesti A

Darvin otvorio vrata migrantima

Odlukom Savezne vlade Australije, Severna Teritorija je širom otvorila vrata migrantima sa minimalnim stručnim kvalifikacijama. Novi program naseljavanja ovog regiona, prvenstveno glavnog grada Darvina, uključuje značajno sniženje kriterijuma po pitanju stručnosti, znanja engleskog jezika i zagarantovane zarade od strane poslodavca.

pixabay.com
Vapi za stanovnicima: Darvin

Ovaj jedinstveni tip viza stupio je na snagu početkom 2019. godine, a doseljenici koji se odluče za selidbu u Darvin imaće mogućnost da nakon tri do četiri godine boravka na severu zemlje dobiju stalno boravište u Australiji. Do sada ovakva vrsta viza nije postojala, a ministar za imigraciju Dejvid Kolmen je istakao da Vlada time želi da uspostavi program koji će bolje doprineti razvoju i specifičnim potrebama ovog slabo naseljenog regiona.

- Pre svega, na ovaj način želimo da popunimo praznine na radnim mestima regionalnih oblasti severa države - rekao je Kolmen.

Dobra promena

Vlada je u prethodne dve godine kroz promene viznog režima zatvorila "prolaz" do stalnog boravišta za nekoliko stotina različitih zanimanja i na listi ostavila samo odabrane profesije, za koje je procenjeno da su preko potrebne australijskom tržištu. Međutim, uvođenjem Migracionog sporazuma za određena područja (DAMA), ponovo je stvorena mogućnost za ljude koji se bave pojedinim zanimanjima ili nemaju visok nivo stručnosti u određenim profesijama, da dođu do statusa stalnog stanovnika Australije.

- Smatram da je ovo izuzetno dobra promena u viznom režimu, pre svega kad je reč o nedavnim refiormama migracionog zakona, koje su dovele do povećanja kriterijuma za većinu doseljenika sponzorisanih od strane poslodavaca. To se pre svega odnosi na znanje jezika, kvalifikacije i radno iskustvo - rekla je za Ej-Bi-Si Manuela Sajbert, migracioni agent iz Darvina.

DAMA program je daleko fleksibilniji i nudi opcije za takozvane niže-kvalifikovane radnike. Tako će sada u Severnu Teritoriju moći da dođu pekari, frizeri, računovođe, menadžeri restorana i drugi koji ne moraju da zadovoljavaju visoke uslove kompetentnosti u engleskom jeziku, a i njihova zarada može biti niža od uobičajenog minimalnog praga koji iznosi oko 53.900 dolara godišnje.

Sele se i Srbi

Kako se može čuti od migracionih agenata, upravo će ugostiteljstvo i turizam biti u fokusu, pa će čak i za poziciju konobara biti moguće dobijanje radne vize sa opcijom dobijanja "permanenta" nakon tri ili četiri godine.

- Najveći problem kad je reč o Severnoj Teritoriji predstavlja ekstremna tropska klima, sa vrlo velikom vlagom i čestim pljuskovima i olujama. Drugi značajan faktor je udaljenost od svih ostalih delova Australije - napominje Manuela Sajbert.

Prema saznanjima "Vesti", određeni broj srpskih doseljenika koji su prethodnih godina živeli na studentskim i drugim privremenim vizama u Sidneju, Melburnu i Brizbejnu, odlučuje se za selidbu na sever. Tamo će od sada biti otvoren put za čak 117 različitih profesija. Ovim potezom Vlada Australije želi da postigne povećanje broja stanovnika u Severnoj Teritoriji, veći broj radnih mesta, jačanje lokalne ekonomije i naravno - više novca u državnom budžetu kroz GSTi ostale poreske obaveze.

Porodicama do 15.000 dolara

Deo mamca za migrante koji žele da dobiju stalno boravište u Australiji, predstavlja i finansijska pomoć za porodice koje odluče da se presele u Severnu Teritoriju.
Tako će u periodu od pet godina porodicama biti isplaćeno do 15.000 dolara, kroz olakšice pri plaćanju raznih usluga, kao što su vrtići za decu, školska oprema, registracija vozila, pa čak i vaučeri za plaćanje u pojedinim restoranima. Pojedinci će po dolasku dobijati 3.000, parovi 6.000, a porodice 7.000 dolara, dok će iste sume ponovo biti uplaćene nakon pet godina života u Severnoj Teritoriji.

Pet ključnih tačaka

Šta sve podrazumeva nova radna viza za Severnu Teritoriju:
- mogućnost dobijanja stalnog boravišta u Australiji
- prilika za niže kvalifikovane migrante da se nastane u Australiji
- niži kriterijumi znanja engleskog jezika
- manja zagarantovana primanja od sponzora-poslodavca
- obavezne tri do četiri godine rada i života u regionu

Program i za regionalnu Viktoriju

Severna Teritorija nije jedina koja se otvara za migrante. U program DAMA uključena je i oblast jugozapadne Viktorije, odnosno region Vornambul, udaljen oko 250 kilometara zapadno od Melburna. U ovaj deo Australije primaće se uglavnom migranti koji mogu da rade u poljoprivredi i stočarstvu, pre svega u obradi mesa, mlekarstvu i raznim poljoprivrednim poslovima.
Iz Savezne vlade kažu da su pažljivo definisali ovaj deo programa, kako migranti ne bi dolazili u oblast Vornambula na šest meseci i zatim se selili u velike gradove.

- Moraće najpre da se ispune uslovi, a to je tri do četiri godine rada na određenim zanimanjima u regionu, pre nego što dobiju odobrenje za aplikaciju za "permanent". Nije isključeno da se pre zvaničnog uspostavljanja programa za ovu oblast granica pomeri na obaveznih pet godina rada i života u regionu - kazao je Den Tian, liberalni poslanik za lokalnu izbornu jedinicu Vanon.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online