Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.01.2019.
00:10
blic.rs, Vestionline A

Evropa će se naći u ideološkom ratu

Januar je označio početak evropske "Schicksalsjahr", tj. sudbinske godine. Uoči majskih izbora za Evropski parlament – prvih nakon Bregzita – populističke i antievropske partije su zaglavljene u ideološkoj borbi sa braniocima vrednosti Evrope. Nije preterano kada se kaže da budućnost evropskog projekta visi o koncu, piše "Politiko".

pixabay.com
 

Za pristalice EU širom kontinenta bitka je u toku. Evroskeptici formiraju alijanse i skreću pažnju na svoju verziju EU. U međuvremenu je demokratski glas ućutkan političkim problemima kod kuće.

U Nemačkoj, era kancelarke Angele Merkel je u padu i partije kranje desnice šire bes, neslogu i mržnju kroz svoj politički diskurs. U Francuskoj se predsednik Emanuel Makron, koga su prikazivali kao "radikalnog centristu" i branitelja jake Evrope, suočava sa sličnom kritikom, u obliku haotičnih i nasilnih demonstracija "žutih prsluka".

Ovaj nemir je simptom evropske unutrašnje krize: Evropljani su izgubili poverenje u liberalno-demokratske institucije i sposobnost njihovih vlada da obezbede ekonomski prosperitet i upravljaju destabilizujućim efektima migracija, globalizacije i digitalizacije. To ide na ruku populistima koji nude lake odgovore, ali bez konkretnih rešenja.

Ideološki rat je onaj koji proevropske partije moraju da dobiju. I u kome Nemačka mora da preuzme glavnu ulogu.

Od ere bivšeg kancelara Helmuta Kola, zemlja je vođa evropskih integracija, posvećena viziji Evrope kao kontinenta koji čuva demokratiju, ljudska prava i prosperitet svojih građana.

Nemačka je nesporno ekonomska potpora bloka i ima diplomatski uticaj da se uhvati ukoštac sa jakim suprotnim vetrovima koji nadiru izvan evropskih granica. Ovo uključuje oslabljenu, ali ratobornu Rusiju koja pokazuje svoje mišiće u Ukrajini i eksploatisanje populističkih pokreta, Kinu koja pokušava da podeli blok, nepredvidivog američkog predsednika, koji dobitke Evrope vidi kao gubitke Amerike u trci za globalnu moć.

Da bi prevela EU preko ovih opasnih voda, Nemačka će morati da promeni svoju spoljnu politiku na nekoliko načina.

Prvo, Berlin mora da shvati da Evropa ne može da napravi pomak bez jakog saveza Nemačke i Francuske i trebalo bi da prihvati Makronov poziv da zajedno igrade snažniju Evropu.

- Moramo da radimo sa Parizom kako bismo ojačali finansijski sistem u evrozoni, povećamo odbrambene i obaveštajne sposobnosti nakon što Velika Britanija napusti EU, odbacimo poljske i mađarske neliberalne zaokrete i razvijemo efikasnu politiku azila u Evropi – glasilo je nedavno odobrenje nemačkog i francuskog kabineta.

Drugo, Nemačka mora da duplira napore kako bi rešila izbegličku krizu koja je destabilizovala Evropu.

Kontinentu je potrebno rešenje koje će garantovati azil onima koji su kvalifikovani, a brzo deportovati one koji odbijaju da se vrate u svoje matične države. Jasno je da se Španija, Italija i Grčka ne mogu same da se izbore sa krizom.

Treće, Nemačka ne bi trebalo da podrži Severni tok 2, projekat koji bi prenosio ruski glas do Nemačke preko Baltika, preskačući tradicionalnu rutu preko Ukrajine. Ovaj dogovor ugrožava nezavisnost nemačke energetike i čini Evropu podložniju ruskom uticaju. To je geopolitička greška, koja Moskvi šalje pogrešan signal u vreme kada Putin podstiče tenzije sa Ukrajinom, interveniše na demokratskim izborima i doprinosi haosu u Siriji.

Četvrto, Nemačka mora da razvije obimnu geopolitičku strategiju kako bi odgovorila rastućem kineskom uticaju u Evropi, koja nastoji da podeli blok i izgradi moć u centralnoj i istočnoj Evropi.

Veoma je važno za Nemačku da se čvrsto suprostavi kineskom ulaganju u domaće kompanije, što bi rezultiralo tehnološkim tranferima u kritičnim industrijama. Trebalo bi i da razmotri da li bi bilo mudro da Kina razvije 5G mrežu u Nemačkoj, jer bi to moglo da naruši njen tehnološki suverenitet.

Nemačka i članice EU moraju da složno zauzmu stav prema Kini, kako bi osigurale konkurentnost evropskih kompanija.

Ne postoji drugi put za Evropu osim napred. Populisti i autokrate nastoje da je podele. Do sledećih izbora u maju, Nemačka mora da razvije platformu koja će moći da odgovori ovim izazovima i pošalje poruku populističkim grupama, zaključuje "Politiko".

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.01.2019. 17:27
"u ideološkom ratu" То је неизбежно. Српски политичари уз помћ печалбара и данас шире братство-јединство по целом свету. Ту је и Титоизам, раднички савети, самоуправљање... Кад то, уз помоћ певања министра спољних послова, буде јасно целој Европи биће мир и благостање. Или нам се неко још увек смеје, пуца од смеха.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online