Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
14:54
Tanjug, Vestionline A

FBI: Uhapšen muškarac, planirao napad raketom na Belu kuću

"Muškarac iz Džordžije, koji je menjao svoj automobil za antitenkovsku raketu i eksploziv u nameri da napadne Belu kuću, uhapšen je u sredu", saopštile su danas američke vlasti.

pixabay.com
Bela kuća u Vašingtonu

Hašer Džalal Taheb (21) iz Kaminga uhapšen je u sredu u operaciji FBI-ja i optužen za pokušaj nanošenja štete ili uništenja zgrade u vlasništvu SAD uz otvaranje vatre ili korišćenje eksploziva, rekao je američki javni tužilac Bi-Džej Pak, prenosi AP.

FBI je organizovao presretanje nakon što je lokalna agencija za sprovođenje zakona u martu saopštila da je dobila dojavu od neidentifikovane osobe koja je rekla da se Taheb radikalizovao, promenio prezime i da planira da putuje u inostrantvo, navedeno je u pisanoj izjavi agenta FBI-ja sudu.

Taheb je tom agentu, koji je tada bio u civilu i za koga nije znao da radi za FBI, rekao da nikada nije pucao iz pištolja, ali da bi lako mogao to da nauči, a naveo je da i da je gledao neke video-snimke o tome kako granate eksplodiraju, navode američke vlasti.

U izjavi stoji i da je Tahin rekao neimenovanom izvoru FBI-ja, ne znajući za koju službu on radi, da u oktobru planira da putuje u inostrantvo radi "hidžre", što se, kako je agent koji je dao izjavu objasnio, odnosi na putovanje na teritoriju koju kontroliše Islamska država.

Pošto nije imao pasoš, nije mogao da putuje, a izvoru FBI-ja je rekao da želi da izvede napad u SAD na Belu kuću i Kip slobode.

Prošlog meseca se više puta sastao sa tajnim agentom i izvorom FBI-ja, a često je s njima bio u kontatu i putem šifrovane aplikacije za slanje poruka, navodi se u izjavi agenta dostavljenoj sudu.

Tokom jednog sastanka, osumnjičeni je tajnom agentu pokazao ručno crtan dijagram prizemlja zapadnog krila Bele kuće i detaljan plan napada, a od agenta je tražio da mu nabavi oružje i eksploziv koji su mu potrebni da bi izveo napad, pa su razgovarali o prodaji ili razmeni automobila kako bi platio oružje.

Taheb je rekao i da mu treba "baza" odakle bi mogli da se pregrupišu i gde bi mogao da napravi video-snimak kako bi motivisao ljude.

- Rekao je da želi da bude narator, bili bi prikazani klipovi na kojima se vide potlačeni muslimani dok bi američke i izraelske zastave bila spaljene u pozadini - navodi se u izjavi agenta.

Prošle nedelje je Taheb rekao tom agentu da želi da ove nedelje nabavi oružje i direktno se odveze u Vašington da izvede napad, saopštili su istražitelji.

Juče se sastao sa izvorom FBI-ja i tajnim agentom kako bi zamenio automobil za oružje, i tada je uhapšen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online