Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.01.2019.
22:34
Tanjug, Vestionline A

Makron poziva Francuze na nacionalnu debatu

Francuski predsednik Emanuel Makron uputiće sutra Francuzima pismo s pozivom na učešće u velikoj nacionalnoj debati, koja će početi u utorak.

EPA/MICHEL EULER / POOL
Emanuel Makron

Time će francuska vrhuška vlasti "pomeriti napred svoje pione", dva dana nakon protesta "Žutih prsluka" održanih devete subote zaredom i obeleženih većim odzivom demonstranata u poređenju s prethodnim demonstracijama, ocenjuje "Liberasion".

Ministar za odnose s parlamentom Mark Fesno rekao je danas da će, posle dvomesečne krize, "predsednik Republike sigurno pronaći reči kako bi dijalog mogao da se nastavi tokom predstojeće debate, koja je bez presedana u francuskoj istoriji".

Prema njegovim rečima, pismo će biti objavljeno u medijima i na društvenim mrežama.

Isti ministar smatra da je debata "šansa za Francusku da zajedno izgradi sutrašnje društvo", a pominje i ideju o "referendumu" posle velike nacionalne konsultacije, pre svega o "institucionalnim pitanjima".

"Figaro" podseća da su pisma Francuzima svojevremeno uputila i dva bivša francuska predsednika - Fransoa Miteran 1988. i Nikola Sarkozi 2012, kako bi "izgradili povlašćene odnose sa svakim građaninom".

Velika nacionalna debata koja će trajati dva meseca, a koju je Makron obećao u decembru, biće neka vrsta dopune mera koje se odnose na kupovnu moć, a koje obuhvataju povećanje minimalne neto zarade za 100 evra, socijalne doprinose za penzionere i drugo, navodi "Liberasion".

Šef francuske države će pismom, piše ovaj pariski dnevnik, pozvati sunarodnike da iskoriste priliku za dijalog, a zatim će se u utorak uputiti u malu opštinu Er, gde će se sastati sa 600 gradonačelnika i poslanika iz Normandije.

Na stolu će biti četiri teme - kupovna moć, fiskalnost, demokratija i očuvanje prirodne sredine.

Međutim, debata je već sporna među nekim francuskim građanima, kao što je Žan-Žak (59) koji je u subotu, u povorci "Žutih prsluka" na protestima u Strazburu, ocenio da "debatu treba voditi na ulici, a ne u sali ili na internetu".

Ni sve stranke nisu spremne da debati doprinesu, pri čemu je mnogi smatraju apsurdnim pokušajem izvršne vlasti da dobije na vremenu, dok će stranka Republikanci, pak, "pokušati da pruži podršku tim konsultacijama jer želi izlaz iz haosa, mada sumnja u metodu", kako je rekao portparol ove partije Lorans Saje.

Portparol francuske vlade Benžamen Grivo kaže da je ideja da se "ide svuda, širom Republike, i da se niko ne zaboravi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online