Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.01.2019.
19:10
N. Popović - Vesti A

Rastu penzije i dečji dodatak

Kao i svaka Nova godina, i ova 2019. donosi više zakonskih promena koje će manje ili više uticati na svakodnevni život građana, pa tako i na naše zemljake koji žive i rade u Nemačkoj . "Vesti" objavljuju spisak.

pixabay.com
 

Veća minimalna zarada

Od 1. januara 2019. zakonska minimalna satnica u Nemačkoj je povećana sa 8,84 na 9,19 evra. Takođe, u ovoj godini biće povećane zarade za specifične delatnosti, poput negovatelja u staračkim domovina, higijeničare ili povremenu iznajmljenu radnu snagu. U 2020. godini se očekuje novo povećanje minimale zarade, pa će sat rada iznositi najmanje 9,35 evra.

Od 1. jula više penzije

Penzije će u zapadnom delu Nemačke od 1. jula porasti za 3,18 odsto, a na istoku 3,91 odsto. Penzioneri će u proseku primati 45 evra više mesečno. Takođe, dodatno povećanje sleduje i majkama koje su decu rodile pre 1992. godine.

Više novca za dečji dodatak

Od 1. jula 2019. roditelji će dobiti za svako dete 10 evra veći kindergeld (dečji dodatak). Za prvo i drugo dete roditelji će dobijati 204 evra (do sada 194), za treće i četvrto 210 evra, a za više od četvoro dece predviđeno je 235 evra po detetu (do sada 225)

Manji doprinosi za zdravstveno osiguranje

Poslodavci će već od januara 2019. morati da preuzmu polovinu dodatnih doprinosa za zdravstveno osiguranje. Finansijska rasterećenja su predviđena čak i za privatnike, odnosno vlasnike manjih preduzeća i firmi.

Nove novčanice od 100 i 200 evr

Od 28. maja 2019. Evropska centralna banka će u opticaj pustiti nove novčanice u apeonima od 100 i 200 evra. Nove novčanice sadrže unapređene sigurnosne elemente koje će zagorčati život eventualnim falisifikatorima. Praktična prednost: nove novčanice biće nešto manje od prethodnih, pa će u novčanicima zauzimati manje prostora.

Nove zabrane za stare dizelaše

Ove godine stupaju na snagu nove zabrane za dizel automobile koji ispunjavaju samo euro 4 normu aero-zagađenja (ili nižu). Promet im je u Štutgartu zabranjen već od 1. januara, u Frankfurtu od 1. februara, u Bonu i Kelnu od 1. aprila, Esenu i Gelzenkirhenu od 1. jula. Očekuje se da će slične mere uskoro doneti i Berlin i Majnc.

Osiguranje u slučaju nezaposlenosti

Doprinosi koje zaposleni uplaćuju za osiguranje od nezaposlenosti pada s tri odsto na 2,5 odsto bruto prihoda. Kao i ranije, zaposleni i poslodavci plaćaju ovaj doprinos po pola, odnosno po 1,25 odsto.

Signali upozorenja u električnim automobilima

Od 1. jula 2019. svi novi modeli električnih i hibridnih automobila (struja-benzin) moraće da budu opremljeni zvučnim signalom koji će upozoriti na njihovo kretanje. Novina se uvodi kao zaštita pešaka i biciklista koji često ne čuju gotovo bešumna električna vozila. Električni automobili koji su proizvedeni pre navedenog datuma biće i dalje u prodaji bez te novine.

Harc 4 stopa blago raste

U ovoj godini blago će porati stopa državne pomoći za nezaposlene, takozvani Harc 4. Od 1. januara pojedinac dobija 424 evra mesečno (povećanje osam evra), parovi 382 evra "po glavi" (povećanje sedam evra). Ova pravila se automatski prilagođavaju svake godine na osnovu rasta plata i cena.

Poskupljuje električna energija

Mnoga komunalna preduzeća najavila su povećanje cene električne energije. Iako se mahom troši takozvana zelena struja iz ekološki obnovljivih prirodnih resursa, porasli su državni porezi, ali i cene za dobavljače električne energije, a oni to povećanje prenose na krajnje potrošače.

Oznaka efikasnosti za grejače

Uvodi se nova skala efikasnosti za uređaje kojim se zagrevaju prostorije, poslovne ili stambene. Ubuduće skala efikasnosti neće više više biti A++ do G, već od A+++ do D. Klase E, F i G se eliminišu. A sa tri plusa postaje vodeća klasa.

Info-list za osiguravajuća društva

Oni koji ove godine s osiguravajućom kućom sklope ugovor za kućno, dodatno invalidsko ili dodatno osiguranje od povrede na radu, moraće od osiguranja još pre potpisivanja da dobiju sve relevantne informacije o uslovima ugovora koji sklapaju, a radi preglednosti te informacije ne smeju biti na više od tri gusto kucane strane.

Oglasi na Vots ap

Jedna od najpopularnijih aplikacija za razmenivanje poruka na svetu, Vots ap, koja inače pripada društevnoj mereži Fejsbuk, ostaje i dalje besplatna za korisnike ali uvodi novost - marketinške poruke. Ističe se, međutim, da će se oglasi korisnicima pojavljivati samo u "statusu" a ne prilikom "četovanja" (razgovora) sa rodbinom i prijateljima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online