Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2019.
14:01
Vestionline A

Duže čekanje - veće garancije

Kao i svake godine, vizni režim u Australiji pretrpeće izmene i u 2019. Dok će se na one najznačajnije promene, vezane pre svega za broj migranata koji će dobiti stalno boravište čekati verovatno do majskih izbora i formiranja nove Savezne vlade, u ovoj godini biće primenjeni novi propisi za ukupno pet različitih viza.

pixabay.com
 

Ukoliko planirate da dovedete partnera ili roditelje iz inostranstva ili znate nekoga ko to namerava, odnosno ako imate prijatelje ili rodbinu koji žele da dođu na studentsku ili preduzetničku vizu, pred vama je pregled izuzetno značajnih izmena u australijskom zakonu. Ono što treba imati na umu, većina promena dodaće određene otežavajuće okolnosti za buduće migrante.

Partnerske vize

Sponzorisana partnerska viza će od 2019. imati nove uslove i duži vremenski rok za obradu od strane imigracionih vlasti. Novost koja se nimalo neće dopasti državljanima Australije koji su u braku sa stranim državljanima jeste ta da će od sada najpre morati da Ministarstvu za imigraciju predaju zahtev za odobrenje sponzorstva za supružnika koji tek treba da dođe u Australiju. To drugim rečima znači da će potencijalni aplikant iz inostranstva kao i partner iz Australije biti podvrgnuti detalnom procesu ispitivanja karaktera i lične istorije.

Tek kad vlasti procene da obe strane zadovoljavaju uslove, moći će da se pristupi predavanju zahteva za partnersku vizu. Do ove promene došlo je na osnovu izmenjenog Zakona o porodičnom nasilju, koji je prošlog novembra usvojen u Senatu. Na taj način, državni organi žele da se uvere da u zemlju ne dolazi nasilna ili osoba problematične prošlosti kada su u pitanju porodični odnosi.

Sponzorisane vize za roditelje

Od ove godine, državljani Australije, kao i osobe sa stalnim boravištem, biće u mogućnosti da dovedu roditelje iz inostranstva na privremenu vizu pod drugačijim uslovima nego pre. Naime, nove privremene sponzorisane vize omogućiće roditeljima da neprekidno borave u Australiji tri ili pet godina, a njihova deca moraće da izdvoje za ove vize između 5.000 i 10.000 dolara, plus garancije da imaju dovoljno sredstava ne samo da izdržavaju roditelje, već i da plaćaju njihovo lečenje u slučaju potrebe. Jedini problem je što će svake godine biti odobravano svega 15.000 ovih roditeljskih viza. Dobra stvar je što će ove vize biti moguće obnoviti, ali do maksimalnih deset godina po osobi.

Novčane garancije

Od ove godine, inostrani studenti koji dolaze u Australiju moraće da prikažu garancije da na raspolaganju imaju više od 20.000 dolara za sopstvene životne potrebe. Ukoliko strani stuent namerava da u Australiju dovede i partnera, to će tražena sredstva na računu uvećati za još 7.100 dolara, a ukoliko imaju i decu, za svako od njih moraće da se prikažu dodatne garancije od po 3.040 dolara. Drugim rečima, student iz tročlane porodice moraće da obezbedi garanciju da poseduje najmanje 30.500 dolara, kako bi uopšte mogao da aplicira za vizu.

Poređenje poreza za zaradom

Ukoliko kvalifikovani migrant dolazi u Australiju na osnovu sponzorstva od strane poslodavca, država će od sada tražiti stalnu proveru izmirenih poreskih uplata koje moraju da odgovaraju zakonski određenoj vidini plate.
Pravilo će se primenjivati i na postojeće migrante na vizama 457 i 482, kako bi se proverom Poreskog broja utvrdilo da su svi plaćeni u skladu sa godišnjom zaradom koju je poslodavac prijavio u aplikaciju za sponzorisanu vizu.

Prijem novih preduzetnika

Južna Australija je prihvatila da u 2019. sprovede pilot program za nove migrante, koji bi omogućio novim doseljenicima da dobiju vize na osnovu novog biznisa koji bi započeli u Australiji. Za takozvane početnike preduzetnike otvoreni su uslovi koje je daleko lakše ispuniti nego zahteve već postojećih Biznis i Inovativnih viza.
Naime, neće biti neophodan finansijski aranžman vredan 200.000 dolara, kao što je slučaj sa aktuelnim inovatorsko-preduzetničkim vizama, a ni zahtevi znanja engleskog neće biti visoki. Zainteresovani preduzetnici moraće da dobiju prosečnu ocenu 5 na IELTS testu, ali će uz to morati da prilože originalnu ideju i detaljan biznis plan za potencijalni početni biznis, a sve to će morati da zadovolji stručnu komisiju imigracionih vlasti. Naglašavamo, ova viza će važiti samo za teritoriju Južne Australije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online