Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.12.2018.
13:30
K. M. A

U Australiji kao u rerni!

Australiju je pogodio veliki toplotni talas koji, ako je verovati meteorolozima, neće uskoro prestati. Ekstremno visoke temerature počele su u utorak, a sa njima ćemo ući i u Novu godinu. U pojedinim delovima zemlje temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, odnosno za 12 stepeni su više nego obično. Natprosečne vrednosti beleže u Južnoj Australiji, Viktoriji i Novom Južnom Velsu.

pixabay
Foto: Ilustracija

Na sam dan Božića, u Kuber Pidiju u Južnoj Australiji izmereno je 46 stepeni, a asfalt se gotovo topio u Mildjuri i mestu Hej u Novom Južnom Veslu. U Mildjuri, na obali reke Mari na severozapadu Viktorije, punih šest dana od početka decembra temperature su prelazile 40 stepeni, što je nezabeleženo još od 1931. godine.

Od danas pa u naredna četiri dana temperatura u mestima Vaga Vaga i Olburi u Novom Južnom Veslu prelaziće 40 stepeni. A, kakvo nas vreme očekuje do nedelje? U Adelajdu maksimalne dnevne temperature dostizaće i 41 stepen, u Melburnu oko 36, žitelji Kanbere između subote i nedelje preznojavaće se na neprijatnih 39 stepeni.

Prema pojašnjenju Sare Fajton, stručnjaka za ekstremne vremenske uslove iz Hidrometeorološke službe, toplotni talas koji se stvorio iznad Zapadne Australije počeo je da se kreće i prema drugim delovima zemlje.

- Kako nije bilo hladnog vazdušnog talasa koji bi mogao da pomeri vrelu vazdušnu masu, ona se dodatno formirala. Sada je počela da se pomera, usled čega će i u drugim delovima Australije uslovljavati izuzetno visoke temperature vazduha. Neizbežno nas očekuju ekstremne temperature - kaže ona.

Centar ekstremno toplotnog talasa u utorak je bio iznad Gaskojna i Pilbare, a sada se premestio dalje, pa ozbiljno utiče na vremenske prilike u Južnoj Australiji, Viktoriji i Novom Južnom Velsu.

- Do kraja nedelje temperature će biti mnogo više od prosečnih. Očekujemo pravi toplotni udar - upozorava Sara Fajton.

Kako se budemo približavali Novoj godini, polako će slabiti esktremni vremenski uslovi, ali će natprosečne temperature i dalje vladati u većem delu Novog Južnog Velsa i jugozapadnom delu Kvinslenda.

Upozorenje građanima

Toplotni udari u Australiji odnose veći broj ljudskih žrtava nego prirodne katastrofe. Zbog toga nadležni savetuju građanima da povedu računa o svom zdravlju, da izbegavaju izlaske na otvoreno u najtoplijim delovima dana i da piju dosta tečnosti. Do kraja nedelje toplotni talas biće još opasniji jer će biti pojačan pojačan vetrom, što će stvoriti i idealne uslove za izbijanje velikih požara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online