Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Krijumčari režiraju dramu

Međunarodna krijumčarska mreža ljudi u potpunosti upravlja migrantskom krizom, a novi talas izbeglica ka Balkanu treba očekivati već u martu sledeće godine kada će iz Turske krenuti veliki broj porodica, tvrdi u razgovoru za "Vesti" Gordan Paunović, direktor Info parka - Centra za migracije u Beogradu.

EPA
Evropa kao cilj: Migranti u Beogradu

- Nema tu geopolitičkih igara velikih sila ili država koje su na migrantskom putu, već isključivo interesi fantastično organizovane krijumčarske mreže koja od početka do kraja te rute vuče konce potplaćujući i policiju i carinske službe, uključujući i one zemlje sa "najtvrđim granicama" poput Mađarske ili Hrvatske - ističe za "Vesti" Gordan Paunović.

Procena je, kaže, da je 2015. na krijumčarenju migranata ostvaren profit od oko pet milijardi dolara, a da je ta brojka ove godine nekoliko puta veća:

- Obrt novca u migracionom toku od Bliskog istoka do Zapadne Evrope i ove i prošle godine bio je najmanje deset milijardi dolara zato što su drastično poskupele usluge švercera. Krijumčari su ranije rutu od Kabula do Balkana naplaćivali 1.000, a danas 10.000 dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija je na tom putu najmanje zahvaćena korupcijom zato što se i najmanje "brani" od migranata.- Na ulazu u Srbiju više skoro pa da i ne postoji kontrola granice. Krajem 2016. i 2017. taj prostor su, zahvaljujući finansijskoj pomoći EU, čuvali pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, ali EU je procenila da se evropske granice brane u Hrvatskoj, pa su ukinuli tu vrstu finansijske pomoći nakon čega su ove snage povučene - ističe Paunović.

Procene Info parka su da je kroz Srbiju ove godine prošlo oko 20.000 migranata.
- Broj migranata na Zapadnom Balkanu raste zbog veoma restriktivne situacije na granici Hrvatske. U Srbiji ih je, u 16 kampova, oko 4.500. Mnogo dramatičnija situacija je u BiH, gde je trenutno hiljadu migranata više. Nedavno je u Bihaću, u krugu napuštene fabrike, otvoren Centar Bira. Šatori i kontejneri za oko 2.100 migranata su smešteni u jednu halu i to je tempirana bomba. Pre nekoliko dana tamo je zabeležena tuča u kojoj je učestvovalo stotinak migranata, a jedan je izboden nožem - upozorava Paunović.

Tortura u Hrvatskoj

Na osnovu informacija koje dobijaju od migranata koji su bezuspešno pokušali da pređu granicu sa Hrvatskom, u ovoj zemlji je na delu drastična primena sile.
- Čak 99 odsto migranta koji su vraćeni sa granice sa Hrvatskom opisivali su da su prošli kroz ozbiljnu torturu: prebijani su, vređani, oduzimani su im telefoni. Po toj brutalnosti su umnogome prevazišli Bugarsku i Mađarsku - kaže Gordan Paunović.

Bez šansi za azil

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl želi da uvede novu meru prema kojoj izbeglice koji koriste usluge krijumčara za dolazak u Evropu ne treba da imaju bilo kakve šanse da dobiju azil. Prema Europolu, više od 90 odsto izbeglica koje su dospele u Evropu, koristile su usluge švercera.
- U nekom trenutku je svaka izbeglica, koja je pošla na put ka Evropi, koristila pomoć krijumčara - ukazuje za "Kronen cajtung" i advokat Georg Birstmajer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online